Începând de luni, Europa va arăta puţin altfel

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, televiziunile româneşti au fost preocupate de Sărbătorile Pascale, de dezvăluirile lui Dan Andronic despre ce s-a întâmplat în noaptea alegerilor prezidenţiale din anul 2009, de aniversările şi chefurile din casa lui Gabriel Oprea, de punerile la punct ale lui Traian Băsescu, de secretele deţinute de Sebastian Ghiţă.

Care Ghiţă, ne spun analiştii şi vorbeţii postului România tv, dar şi Traian Băsescu trebuie bine pus la adăpost fie spre a nu fi capturat de ruşi, fie pentru că viaţa îi este în pericol. Căci altminteri nu ar fi fugit el Ghiţă, din România încă de la finele anului trecut.

Preocupante au fost pentru televiziunile din România şi tragediile trecute din viaţa Gabrielei Firea ori din cea a lui Gabi Luncă,  travestiurile lui Fuego sau  aventurile în reluare ale lui Nea Mărin la Marea Neagră.

Infinit mai redusă a fost, din păcate, preocuparea mediilor electronice de informare din ţara noastră pentru referendumul din Turcia. Al cărui rezultat îi va acorda puteri sporite preşedintelui Recep Erdogan. Printre care şi pe aceea de a se perpetua la  preşedinţie până prin anul 2029. Timp suficient pentru a scoate, măcar pentru o bună bucată de vreme, Turcia nu doar din Europa, ci şi din secolul al XXI lea.

Mimând democraţia şi organizând un referendum, câştigat fie şi cu un rezultat modest, el însuşi menit să păstreze aparenţa consultării democratice , dl. Erdogan a dovedit că nici un progres nu este ireversibil.Că 94 de ani de europenism pot fi şterşi cu buretele doar într-o zi.Dar şi că poţi să dai lovituri de stat şi în chipul aparent cel mai democratic, prin consultări populare atent organizate. Fără a mai pretinde mai încolo că ar fi necesare epurări în unităţi militare şi universităţi, măsuri de securitate  excepţionale, închideri de şcoli  şi universităţi spre a salva ţara de gândul şi faptele rele ale lui Gulen. De mâine, nu neapărat din anul 2019, toate acestea vor deveni normalitate.

Nu ştiu, deşi nu exclud ca dl. Erdogan să fi ales intenţionat ca referendumul să se desfăşoare în ziua în care creştinătatea a prăznuit Învierea spre a-şi bate astfel joc de Europa din care acum El, Sultanul, începe să îşi retragă ţara, cu aprobarea unei părţi a populaţiei cu drept de vot. Ori pentru că zilele de sărbătoare îi ofereau avantajul unui minus de vizibilitate.

Ştiu doar că manevra i-a reuşit, deşi Opoziţia spune că va contesta scrutinul, şi că începând de luni şi nu din 2019 Europa va arăta puţin altfel. Cu reale, îngrijorătoare posibiltăţi ca în perioada următoare acest altfel  să dobândească proporţii din ce în ce mai îngrijorătoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite