VIDEO FOTO În timp ce ruşii îşi fac de cap prin Marea Neagră, piloţii canadieni de luptă de la Mihail Kogălniceanu au devenit total operaţionali
0
Piloţii canadieni detaşaţi în România, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, au ajuns la capacitate operaţională maximă. Asta după ce militarii români şi cei canadieni au făcute eforturi organizatorice deosebite, susţin Forţele Aeriene Regale Canadiene (RCAF) într-o postare pe Facebook. Canadienii operază vestitele avioane de luptă CF-188 Hornet.
În urmă cu aproape două săptămâni, detaşamentului RCAF a fost certificat pentru a executa, alături de aeronave MiG-21 LanceR şi militari ai Forţelor Aeriene Române, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing - eAP) sub comanda NATO, în următoarele patru luni, în zona Marii Negre.
Forţele Aeriene Canadiene se află la a treia misiune similară în România, după cele executate în perioadele august-decembrie 2017 şi aprilie-august 2014. În timpul misiunilor anterioare, detaşamentul canadian a fost angajat în exerciţii multinaţionale de antrenament care au contribuit la dezvoltarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene ale României şi Canadei.

Ruşii îşi arată muşchii
Această operaţionalizare totală a piloţilor de luptă canadieni vine chiar în momentul în care Rusia lansează un exerciţiu tactic în Marea Neagră şi Crimeea, cu peste 50 de avioane, care fac parte din aviaţia strategică, şi o duzină de nave, a anunţat Ministerul rus al Apărării.
„O mie de soldaţi vor participa la exerciţiul comun. Peste 50 de aeronave din aviaţia strategică, tactică şi de asalt, inclusiv o aeronavă de comandă şi control A-50, un bombardier supersonic Tu-22M3 şi aproximativ 10 nave de flotă a Mării Negre vor fi implicate", se arată în comunicatul ministerului rus al Apărării.
Conform planului armatei ruse, o escadrila de avioane de vânătoare Su-30SM şi bombardiere tactice Su-34 vor decola din regiunea Rostov pentru a zbura în Crimeea. Timp de o săptămână, aceste avioane vor lovi ţintele în coordonare cu o divizie de apărare aeriană şi cu navele Marinei.
„Piloţii vor lovi panourile ţintă montate pe mare şi rachetele reale de croazieră lansate de sistemele de rachete de coastă ale Flotei Mării Negre. În plus, în timpul exerciţiului, personalul grupului aerian va efectua o operaţiune complicată de realimentare în zbor şi va lupta cu un grup de oponenţi convenţionali de aproximativ treizeci de aeronave“, a adăugat serviciul de presă al armatei ruse.
Britanicii au avut mult de furcă
Reamintim că, piloţii britanici care i-au precedat pe cei canadieni în România, au ridicat, într-o perioadă scurtă de timp, de trei ori de la sol avioanele de luptă după ce aeronave ruseşti au fost reperate în zona spaţilui aerian NATO.
Ultima oară, piloţii britanici din Baza Mihail Kogălniceanu au fost nevoiţi să ridice în aer avioanele Typhoon ale Forţele Aeriene Regale pentru a escorta un AN-26 şi, mai apoi, un Be-12.

Avionul Typhoon a inrterceptat aeronava rusescă de tip Be-12 FOTO RAF
Ulterior, Rusia a acuzat forţele aeriene britanice, Royal Air Force (RAF), că au interceptat în mod periculos aparate militare ruseşti deasupra Mării Negre, în scopul de a provoca Moscova, după ce două astfel de acţiuni au avut loc săptămâna trecută, transmite Reuters.
Acuzaţia, formulată de ambasada rusă la Londra, survine după ce avioane de vânătoare britanice, desfăşurate în România la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au interceptat joi deasupra Mării Negre un avion rusesc de patrulare maritimă, în al doilea incident de acest fel survenit de la începutul săptămânii.
'(...) Ce fel de ameninţare pentru Marea Britanie sau chiar aliaţii săi prezintă, în mod ipotetic, un avion de patrulare rusesc în timp ce întreprinde zboruri în apropierea propriei liniei costiere a Rusiei, la peste 2.000 km de insulele britanice', scrie ambasada rusă la Londra, într-un comunicat emis sâmbătă.
'În loc să întărească securitatea cuiva, autorităţile britanice folosesc o astfel de prezenţă militară (în zona Mării Negre) pentru acţiuni provocatoare. Nu doar prin a face declaraţii verbale, oricât de regretabile sunt ele, ci şi în termeni militari reali, ceea ce este pur şi simplu periculos', susţine comunicatul.