SUA ordonă membrilor consulatului său la Shanghai să părăsească oraşul. În România s-a dublat numărul de infectări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii chinezi, reticenţi faţă de relaxarea restricţiilor anti-COVID FOTO Shutterstock
Experţii chinezi, reticenţi faţă de relaxarea restricţiilor anti-COVID FOTO Shutterstock

Statele Unite au ordonat angajaţilor neesenţiali ai consulatului său din Shanghai să părăsească oraşul, pe fondul unei explozii epidemice şi al măsurilor stricte de izolare în metropolă.

Capitala economică a Chinei se confruntă cu cea mai mare creştere a cazurilor de la începutul pandemiei. Autorităţile au ordonat izolarea aproape integrală a celor 25 de milioane de rezidenţi şi îi plasează pe cei care au fost testaţi pozitiv în centre de carantină. În acest context, Departamentul de Stat al SUA a „ordonat plecarea (personalului său) din cauza epidemiei de COVID-19 în curs”, a afirmat un purtător de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite într-un comunicat.

De asemenea, diplomaţii americani au informat autorităţile chineze „despre îngrijorările lor cu privire la siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor americani”, a precizat textul. China este una dintre ultimele ţări din lume care aplică o strategie strictă zero-COVID.

Aceasta constă în mai multe măsuri: lockdown de îndată ce apar câteva cazuri, separarea persoanelor testate pozitiv de restul populaţiei, vizele eliberate în număr redus, carantină la sosirea pe teritoriu sau chiar urmărirea deplasărilor. Ministerul chinez al Sănătăţii a raportat marţi peste 23.000 de noi cazuri pozitive în Shanghai. Aproape toţi cei 25 de milioane de locuitori ai săi sunt în continuare în lockdown, iar unii au probleme în aprovizionarea cu alimente.

Mulţi dintre cei care au fost testaţi pozitiv au fost, de asemenea, plasaţi în izolare în centre mari de carantină amenajate în săli de expoziţie sau în structuri prefabricate. 

Săptămâna trecută, Ambasada Statelor Unite indicase deja că „permite” angajaţilor neesenţiali ai consulatului să părăsească Shanghai. 

Experţii chinezi, reticenţi faţă de relaxarea restricţiilor anti-COVID 

Recrudescenţa focarelor cu varianta Omicron a coronavirusului nu trebuie gestionate „ca focare de gripă”, potrivit şefului grupului de experţi care conduce strategia Chinei pentru frânarea răspândirii COVID-19, Liang Wannian. Potrivit expertului chinez, rata de mortalitate a variantei Omicron este „mai mare decât cea a gripei” şi se „se multiplică cu o sută în cazul persoanelor de peste 80 de ani”. „Virusul suferă constant mutaţii. Nu ştim dacă aceste mutaţii sunt mai dăunătoare pentru sănătate”, asigurat Liang într-un interviu. Specialistul chinez este de părere că politica „zero COVID”, căreia autorităţile i-au adăugat adjectivul „dinamică” în ideea controlării „rapide” a transmiterii astfel încât focarele să aibă cât mai puţine victime posibile, „rămâne cea mai bună opţiune” pentru ţară.

Omicron a readus China la punctul de pornire în lupta împotriva noului coronavirus, cu impunerea de restricţii asupra deplasărilor, închiderea frontierelor cu exteriorul şi plasarea în lockdown a unor oraşe întregi, precum metropola Shanghai. În opinia lui Liang, această politică strictă „obţine rezultate mai bune şi la costuri mai mici”.

Numărul cazurilor noi de infectare din Shanghai este redus faţă de alte localităţi din alte ţări, însă oraşul se luptă cu cel mai grav focar de COVID-19 din China, de la apariţia virusului în 2019 la Wuhan.Shanghai a raportat marţi 23.000 de cazuri de COVID-19

În România s-a dublat numărul de cazuri

Între timp, în România, ieri, au fost înregistrate 2.067 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), cu 1.041 mai multe faţă de ziua anterioară. În Bucureşti au fost raportate 494 de cazuri noi, în Timiş - 175, în Braşov - 80, în Iaşi - 78, în Cluj - 76, în Ilfov - 68, în Dolj - 65, în Hunedoara - 61, în Constanţa - 54, restul judeţelor având sub 50 de cazuri noi. În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 1.997, cu 166 mai puţin faţă de ziua anterioară.

De asemenea, la ATI sunt internate 253 persoane, cu 22 mai puţin decât în ziua anterioară. Dintre cei 253 pacienţi internaţi la ATI, 213 sunt nevaccinaţi.

Din totalul pacienţilor internaţi, 113 sunt minori, 112 fiind internaţi în secţii, cu 23 mai puţin decât în ziua anterioară, şi 1 în ATI, la fel ca în ziua anterioară.

Până ieri, 65.249 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 11.04.2022 (10.00) – 12.04.2022 (10.00) au fost raportate de către INSP 39 de decese (21 bărbat şi 18 femei), dintre care 5 raportate anterior intervalului de referinţă. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite