Românii îşi vor primi banii înapoi pentru necompletarea PFL. Ce paşi trebuie să urmeze cei care au plătit amendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii îşi vor primi banii pentru necompletarea PFL. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Românii îşi vor primi banii pentru necompletarea PFL. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Parlamentarii au adoptat o propunere legislativă prin care toate amenzile contravenţionale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România- PLF, se anulează.

Plenul Senatului a hotărât, în unanimitate propunerea legislativă iniţiată de parlamentarii PSD, luni, că amenzile contravenţionale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România- PLF, se anulează. 

Cum îţi poţi recupera banii dacă ai plătit amenda 

„Se anulează amenzile contravenţionale aplicate în baza art. 4 alin. (1) din OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. 

Amenzile (...) care au fost achitate parţial sau în totalitate de către debitori se restituie acestora la cerere, în termen de 40 zile de la data formulării cererii. Amenzile neachitate de către debitori până la data intrării în vigoare a prezentei legi se anulează. În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire către persoanele sancţionate a sumelor reprezentând valoarea amenzilor contravenţionale achitate". 

Motivele pentru care au fost anulate amenzile 

Conform expunerii de motive, după intrarea în vigoare a OUG 129/2021, mii de cetăţeni români au fost amendaţi contravenţional după ce s-au întors din străinătate din cauza faptului că nu au completat formularul. Aceştia au invocat următoarele motive: lipsă de informare, nu au ştiut cum să acceseze platforma, datele nu au ajuns la DSP, probleme birocratice. 

„Sunt cazuri de persoane care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru într-o localitate din ţările vecine României. În baza acestor prevederi au fost amendaţi şi piloţii şi însoţitorii de zbor. Mulţi dintre cei amendaţi nu mai pot face dovada completării PLF, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii", se prezintă în expunerea de motive. 

Propunerea legislativă va fi discutată de Camera Deputaţilor, for decizional în această privinţă. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite