Senatorii elimină prevederile adoptate de Guvern privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae, senatorii au eliminat miercuri din proiectul de adoptare a ordonanţei prevederile cu privire la obligativitatea vânzării cartelelor de telefon prepay doar cu buletinul. Aceasta era una dintre principalele modificări implementate de guvernul Dăncilă pentru eficientizarea sistemului 112. Ordonanţa va produce în continuare efecte, până la promulgarea acestui proiect de preşedintele Iohannis.

Guvernul a decis, la finele lunii august, prin ordonanţă de urgenţă, după tragedia de la Caracal, că vânzarea cartelelor de telefon prepay va fi interzisă de anul viitor fără buletin, actualii posesori de astfel de cartele având timp până la 1 septembrie 2020 să se identifice. 

„La propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae, toate aceste prevederi au fost însă eliminate astăzi din proiectul de adoptare a ordonanţei, atât în comisia pentru apărare şi ordine publică, cât, şi prin vot, miercuri în plenul Senatului, inclusiv cu susţinerea partidelor de opoziţie. În lege a fost introdusă, însă, prevederea că persoanele care alertează fals la 112 vor suporta toate cheltuielile de intervenţie”, scrie profit.ro

Orodonaţa promovată de Guvernul Dăncilă privind măsurile de eficientizare a sistemului 112 îşi va produce în continuare efecte, până când şeful statului va promulga proiectul de ordonanţă cu modificările aferente, dezbătut acum în Parlament. 

Măsura vine după ce Avocatul Poporului a formulat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la Ordonanţa de Urgenţă care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul şi prevede stocarea datelor. ”Nu se justifică situaţia extraordinară şi nici urgenţa”, a transmis Avocatul Poporului care atrage ateţia că nu se rezolvă urgent o stuaţie excepţională, întrucât actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020. În plus, Avocatul Poporulu susţine că ”actul normativ limitează drastic exercitarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată”.

 Acestea au fost şi argumentele partidelor de opoziţie pentru a susţine aceste modificări ale ordonanţei de urgenţă a Guvernului. 

Tot la iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae, din lege a fost eliminată obligaţia administratorului Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă de a stoca datele cu caracter personal din sistem pentru o perioadă de 5 ani.  Nicolae a făcut, cu prilejul votului, şi un apel la Guvern să nu mai vină cu asemenea propuneri privind vânzarea catelelor prepay doar cu buletinul şi să vină cu soluţii alternative

La finalul lunii august Guvernul Dăncilă a decis să interzică vânzarea de cartele telefonice tip prepay către persoane care nu prezintă şi cartea de identitate. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Potrivit ordonanţei de urgenţă adoptată marţi de către Executiv, cei care deţin deja cartele PrePay sau care le achiziţionează până la finalul anului au la dispoziţie 8 luni pentru a transmite datele de identificare. „În ceea ce priveşte utilizatorii care au deja prepay, inclusiv cei care achiziţionează o cartelă până la dată 31 decembrie 2019, aceştia vor avea 8 luni la dispoziţie, adică până la 1 septembrie 2020, pentru a transmite datele de identificare. În acest sens, furnizorii de telefonie mobilă, împreună cu autorităţile, vor iniţia campanii de informare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite