Publicaţia „The Hill”: Cum a pierdut Rusia pe toate planurile în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia a pierdut cantităţi importante de tehnică de luptă în Ucraina FOTO Profimedia
Rusia a pierdut cantităţi importante de tehnică de luptă în Ucraina FOTO Profimedia

Insuccesul Rusiei în Ucraina era puţin aşteptat, iar experţii au analizat de ce lucrurile nu au mers deloc aşa cum voia Kremlinul şi cum anticipau iniţial analiştii militari.

Invazia începută în urmă cu 80 de zile şi-a ratat toate ţintele iniţiale, arată publicaţia americană „The Hill”, iar războiul a devenit unul de uzură. Astfel, atacul iniţial a fost ratat, capturarea rapidă a Kievului nu a avut loc, la fel ca şi misiunea de asasinare a lui Zelenski. Mai mult, Rusia a suferit pierderi uriaşe, iar reacţia Vestului a fost una surprinzătoare pentru Moscova.

Deşi s-a pregătit de atac aproape o jumătate de an concentrând trupe şi tehnică la graniţa cu Ucraina, la aproape trei luni de la începerea invaziei, Rusia bate pasul pe loc, iar Kievul este mai puternic ca niciodată. Oficialii au spus că rezistenţa pe care Ucraina a opus-o a şocat oficialii serviciilor de informaţii şi Rusia, care se aşteptau la o victorie uşoară. De altfel, documente recente lăsate în urmă de soldaţii ruşi şi descoperite de Biroul de Investigaţii de Stat al Ucrainei au indicat că preşedintele Putin intenţiona să pună mâna pe toată Ucraina. Forţele ucrainene au descoperit documentele în timp ce căutau prin oraşul Trostyanets, din nord-estul regiunii Sumi.

40.000 de victime printre soldaţii ruşi  

Eşecul de a captura Kievul în primele zile nu doar că a rănit moralul, dar a costat vieţile a mii de soldaţi ruşi. Cifrele legate de pierderile suferite de ruşi diferă în funcţie de sursă. Astfel, Ucraina ridică totalul pierderilor umane ale Moscovei la 26.000, în timp ce Rusia a admis doar puţin mai mult de 2.000 de morţi. NATO a comunicat propriile estimări ale acestor pierderi, care se ridică la aproximativ 40.000 de soldaţi ruşi care ar fi fost ucişi, capturaţi, dispăruţi sau luaţi prizonieri. În plus, conform unor surse americane, circa 10 generali ruşi şi-ar fi pierdut viaţa în acest război. 

De asemenea, Rusia a înregistrat pierderi imense în tehnică de luptă, un fapt şocant pentru o armată considerată iniţial modernă şi profesionistă. Lipsa adecvată de pregătire a echipajelor, incompetenţa unora dintre comandanţii de unităţi, greşelile tactice, drumurile mlăştinoase de la nord de Kiev, dar şi eficienţa cu care ucrainenii utilizează armele antitanc occidentale precum Javelin, şi nu numai, sunt câteva dintre motivele principale pentru care tancurile armatei lui Putin nu au reuşit să se impună în Ucraina.

Ruşii au ratat şi misiunea de asasinare a preşedintelui Zelenski, care s-a desfăşurat în paralel cu cea de cucerire a Kievului. Conform unor surse, au fost trimise mai multe unităţi, dar toate au fost pe rând anihilate de serviciile secrete ucrainene sau de militarii de elită ai Kievului. Drept urmare, refuzând să părăsească ţara, folosindu-se din plin de acoperirea mediatică, în timp, Zelenski a devenit rapid simbolul rezistenţei ucrainene şi faţa cea mai vizibilă a Ucrainei. 

În fine, o consecinţă majoră a războiului pentru Rusia este unitatea care a apărut între aliaţii occidentali, cu Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană sau Japonia prezentând, cu mici excepţii, un front comun împotriva agresiunii Moscovei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite