Primele măsuri ale MAI după tragedia de la Oneşti: Şefii de la IPJ Bacău şi din Poliţia municipiului, înlocuiţi din funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful MAI, Lucian Bode. Imagine: Facebook
Şeful MAI, Lucian Bode. Imagine: Facebook

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, prezintă concluziile anchetei în urma tragediei de la Oneşti, în urma căreia doi electricieni au fost înjunghiaţi mortal de către Gheorghe Moroşan, un bărbat de 68, care a recurs la gestul criminal după ce şi-a pierdut apartamentul în instanţă. Şeful MAI i-a înlocuit din funcţie pe şeful IPJ Bacău şi pe adjunctul acestuia, precum  şi pe şeful Poliţiei Oneşti şi pe adjunctul acestuia

Apartamentul în care s-au comis crimele fusese al agresorului, iar acum se afla în proprietatea Chimcomplex în urma unei executări silite. Autorul dublei crime are patru condamnări la activ, în anii 1987, 1991, 1992 şi 2010, ultima fiind în Italia pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau a stupefiantelor. 

Din imaginile transmise de la faţa locului de către jurnalişti şi din informaţiile prezentate pe parcursul zilei de luni, a rezultat că negociatorul a ajuns târziu la apartamentul un care erau sechestrate victimele, iar negocierilor au durat ore în şir. 

Adevărul prezintă principalele declaraţii ale ministrului de Interne, Lucian Bode, cu privire la intervenţa poliţiştilor în cazul dublei crime de la Oneşti:

„Vin astăzi în faţa dvs cu rezultatele preliminare de la Oneşti. Mă voi axa pe trei paliere esenţiale:

1. Cu privire la IPJ Bacău. La comanda IPJ adjunctul s-a deplasat cu întârzirere,minimizând importanţa evenimentului. Conducerea IPJ Bacău nu a valorificat în întregime toate datele şi nu a informat eşalonul superior pt a se aloca resurse multiple.

2. Poliţia Oneşti: A fost ignorat trecutul autorului prin prisma  comportamentrului din societate iar reclamaţiile formuate de către acesta sau ameninţările nu au fost documentate corespunzător. De asemenea nu au fost folosite la capacitate datele despre autor. În desfăşurarea evenimentelor, comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost defectuasă ceea ce a dus la creşterea stării de irascibilitatea a agresorului. Măsurile dispuse la faşa locului au fost deficitare, neacţionându-se corespunzător în sensul izolării soţiei autorului şi limitării posibilităţii agresorului de a avea acces la anumite informaţii, aspect care a îngreunat intervenţia. Conducerea Poliţiei Oneşti nu a tratat adecvat iniţiativa negociatorului şi demersurile acestuia în scopul îmbunătăţirii modalităţii de comunicare şi stabilirea unei relaţii de încredere.

3. Intervenţia: Forţele au avut în dotare echipament corespunzător gestionării unei astfel de situaţii. Principala deficienţă constatată a fost cea referitoare la relaţionarea defectuoasă dintre factorii de comandă, ceea ce a determinat lipsa coordonării acţiuniilor şi neasumarea responsabilităţilor.

Aşa cum am afirmat, nu voi tolera nicio deficienţă în acţiunile care vizează siguranţa cetăţeanului, drept pentru care am dispus următoarele măsuri preliminare:

1. Sesizarea unităţii de parchet  competente cu privire la neglijenţă în serviciu referitoare la modul de intervenţie

2. Sesizarea unităţii de parchet competente cu privire la modul de soluţionare a plângerilor depuse anterior evenimentului

3. Înlocuirea din conducerea IPJ Bacău a inspectorului-şef şi a adjunctului acestuia

4. Înlocuirea din conducerea Poliţiei Minicipiului Oneşti a şefului Poliţiei şi a adjunctului acestuia. celor patru ofiţeri urmează să li se stabilească alte atribuţii”,, a declarat ministrul Lucian Bode.

Anchetă IGPR în urma intervenţiei eşuate de la Oneşti

Imediat după tragedie, conducerea Poliţiei Române a dispus ca o echipă de specialişti, condusă de adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestor de poliţie Florentin Brăcea, să se deplaseze de urgenţă în judeţul Bacău, pentru a verifica modul de intervenţie la eveniment.

Din echipa de verificare fac parte chestor de poliţie Alexandru Scurtu, directorul S.I.A.S.-I.G.P.R. şi comisar-şef de poliţie Anton Cristian Gheorghe, director adjunct al D.I.C.-I.G.P.R.

La finalizarea verificărilor, în funcţie de rezultatul acestora, se vor dispune măsurile legale care se impun, a transmis într-un comunicat Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Cele două victime au decedat în urma negocierilor eşuate

Doi muncitori care efectuau lucrări de reparaţii într-un imobil din muncipiul Oneşti au fost sechestraţi, luni la amiază, de către un bărbat de 60 de ani, fostul proprietar al imobilului, care a fost evacuat prin sentinţă judecătorească.

Bărbatul a ameninţat că îi va ucide pe cei doi muncitori, dacă decizia nu este revocată. Chiar el a sunat la 112 şi a anunţat incidentul.

Mai multe echipaje de poliţişti şi un negociator s-au deplasat la locul indicat. După negocieri eşuate – care au durat ore în şir – bărbatul i-a înjunghiat pe cei doi muncitori. 

Electricienii Silviu Iştoan, de 38 de ani, şi Dan Patatu 55 de ani, sunt cele două victime ale criminalului din Oneşti. Cei doi electricieni au murit luni, după ce au fost înjunghiaţi de fostul proprietar al casei unde ei verificau o instalaţie.

Criminalul, Gheorghe Moroşan, i-a sechestrat pe cei doi muncitori într-un apartament din Oneşti, judeţul Bacău, iar apoi i-a înjunghiat. Ambele victime au murit, una în apartament, cealaltă la spital. Poliţiştii au intervenit în forţă abia după ce criminalul a comis faptele şi l-au împuşcat, acesta fiind rănit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite