VIDEO Lumină de la patrulă: Vela expune poliţiştii la COVID-19 trimiţându-i cu lumânări aprinse în spitale şi în zonele carantinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Vela face declaraţii despre starea de urgenţă în această seară
Marcel Vela face declaraţii despre starea de urgenţă în această seară

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, marţi, că patrule de poliţie vor duce lumina sfântă în spitale şi în zonele aflate în carantină. În acest sens a fost semnat un protocol între Ministerul de Interne şi Biserica Ortodoxă. De asemenea, în noaptea de Înviere, românii vor putea ieşi în faţa blocurilor în care locuiesc să ia lumină sfântă de la voluntari. Pentru a deveni legal protocolul este nevoie însă de o Ordonanţă Militară.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, marţi, că patrule de poliţie vor duce prescuri în spitale şi în zonele aflate în carantină.

„Vom ajuta BOR la împărţirea sfintelor Paşti şi a luminii sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii”, a declarat marţi Marcel Vela.

„Am semnat un acord de susţinere şi sprijin din partea tuturor forţelor pentru stabilirea unor acţiuni comune. Având în vedere dorinţa de a se oferi Sfinte Paşti şi Lumina Sfântă s-a stabilit:  pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, sfinţită în joia mare, va fi distribuită credincioşilor vineri şi sâmbătă, in intervalul 07- 17, în toare parohiile, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul bisericii şi voluntari, cu măsuri de protecţie, cu distanţa specficată ca la magazinele alimentare. ”, a precizat ministrul.

Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, Paştele vor fi distribuite la domiciliu, vineri, sâmbătă sau duminică, începând cu orele 6.

Credincioşii trebuie să aibă la ei declaraţia pe propria răspundere.

„În Declaraţia pe propria răspundere, la Locul deplasării, credinciosul va face precizarea Pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la Biserica (numele lăcaşului de cult) din zona de rezidenţă a persoanei respective. Reprezentanţii MAI vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Paştilor.

Angajaţii parohiei, membrii Consiliilor parohiale şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanţei sociale şi a reglementărilor prevăzute în Ordonanţele Militare pe perioada distribuirii Paştilor, având ca semn distinciv o banderolă pe braţ. Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti (19 aprilie), începând cu ora 06.00 dimineaa, cu respectarea măsurilor de protecţie, mască sanitară şi mănuşi”, a precizat ministrul.

Credincioşii vor putea ieşi în afara casei, imobilului, respectând regulile de distanţare, pentru a fi evitată aglomeraţia.

În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă de către forţele de ordine. În noaptea de Înviere este permisă circulaţia preoţilor care duc Sfânta Lumină, dacă au măşti de protecţie, mănuşi, ecuson şi acte de identitate. Cadrele aflate în misiune vor distribui Sfânta Lumină spitalelor şi centrelor sociale. 

  • Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti, sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri, 17 aprilie, şi sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07.00 - 17.00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara locaşurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii şi de către voluntari cu respectarea măsurilor de prodecţie (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat), similar magazinelor alimentare.
  • În Declaraţia pe propria răspundere, la Locul deplasării, credinciosul va face precizarea Pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la Biserica (numele lăcaşului de cult) din zona de rezidenţă a persoanei respective.
  • Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri şi Poliţie Locală) vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Paştilor.
  • Angajaţii parohiei, membrii Consiliilor parohiale şi voluntari, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanţei sociale şi a reglementărilor prevăzute în Ordonanţele militare pe perioada distribuirii Paştilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.
  • Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă (17 şi 18 aprilie) sau în prima zi de Paşi (19 aprilie), începând cu ora 06.00 dimineaţa, cu respectarea măsurilor de protecţie, mască sanitară şi mănuşi.
  • Distribuire Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie 2020, în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echiajelor de ordine publică şi patrulele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune (Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţia locală, cât şi cadrele MapN), începând cu orele 20.00.
  • Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, tuturor vecinilor.
  • În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului Ministerului Afacerilot Interne de la Centrele episcopale de la parohiile din zonele carantinate. 
  • În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sfânta Lumină la casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor, care vor avea asupra lor Cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie. 
  • Echipajele care acţionează în posturile fixe şi cele aflate la punctele de frontieră, aflate în misiuni coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic (în baza excepţiilor de circulaţie prevăzute în Ordonanţele militare anterioare) sau care tranzitează frontiera. 
  • Cadrele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină spitalelor, centrelor sociale şi centrelor de carantină.
OM2 vela
OM 1 vela

Poliţiştii critică faptul că sunt transformaţi în comis-voiajori pentru Biserică

Iniţiativa ministrului de interne este dur criticată atât de angajaţii Ministerului de Interne, cât şi de societatea civilă.

Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului EUROPOL, consideră decizia cel puţin ciudată, acum, când poliţiştii sunt preocupaţi de verificarea modului în care se respectă Ordonanţele Militare. „Noi abia facem faţă în stradă cu verificarea celor care circulă aiurea. Mai nou stăm şi prin pieţe ca să ne asigurăm că se respectă măsurile de distanţare socială şi să menţinem măsurile de ordine publică. Numai misiunea de distribuire a Luminii Sfinte ne mai lipsea. Nici nu ştiu cum se vor proteja colegii. Trebuie să ne gândim că vor intra în contact cu zeci sau sute de oameni, iar la ieşirea din serviciu pleacă acasă în aceleaşi haine care pot fi infectate. În plus, mai este şi o chestiune de principiu. Dacă voluntarii bisercii îi ştiu pe cei care au semnalat că vor să primească Lumină, noi nu avem aceste date, mai ales în cartierele rău famate. Cum să te duci şi să le bagi oamenilor Lumina pe gât?”, se întreabă acesta.

La rândul lui, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne, Dumitru Coarnă, consideră proiectul de a trimite poliţiştii să distribuie Lumină ca fiind unul utopic. „Din punct de vedere logistic, pur şi simplu nu putem face acest lucru. Şi trebuie să ne gândim şi la protecţia poliţiştilor, dar şi la cea a enoriaşilor. La această oră avem aproape 200 de poliţişti infectaţi. Vă daţi seama că, nefiind testaţi, nu ştim câţi poliţişti au luat, în realitate, noul coronavirus. Cu siguranţă avem şi colegi care sunt infectaţi, dar nu ştiu acest lucru pentru că sunt asimptomatici. Dacă îi trimitem să dea Lumină, dau şi virusul. Şi reciproca este valabilă. Un poliţist poate lua coronavirusul de la o persoană care este infectată, dar nu ştie acest lucru”, precizează acesta.

Sociologul Mircea Kivu consideră că decizia de a trimite poliţiştii cu Lumina de Înviere poate naşte situaţii cu adevărat periculoase. „Din punct de vedere legal, dar şi ca principiu, Poliţia nu are ce căuta şi nu trebuie să ia parte la manifestările religioase numai prin specificul ei, de menţinere a ordinii şi liniştii publice. Aşa se cam amestecă apele. Este bine ca statul, prin instituţiile sale, să fie stat, iar biserica să rămână cu treburile ei. În plus, ştim foarte bine ce se va petrece pe scările blocurilor. Oamenii vor ieşi să ia Lumină în număr mare, se vor forma aglomerări, ori scopul instituţiilor statului este exact invers, cel de păstrare a distanţării sociale. Poliţia are misiunea de a limita contactele umane, dar un astfel de demers va avea urmări exact de dos. Să ne gândim ce consecinţe poate avea un astfel de demers într-un scenariu plauzibil. Într-un bloc de pensionari aduce Lumina un poliţist infectat, dar asimptomatic... Nu pot să înţeleg. La Vatican s-a putut fără Lumină în acest an, dar la noi nu se poate”, a precizat sociologul.

***

„Astăzi vom anunţa nişte măsuri pe care le-am luat împreună cu Patriarhia Română, astfel încât să venim în întâmpinarea celor care sărbătoresc Sfintele Paşti şi cred că vor înţelege faptul că am depus toate eforturile astfel încât şi credincioşii, şi clericii să fie protejaţi, dar, în acelaşi timp, să se bucure şi de Sfintele Paşti şi de lumină”, a declarat Vela.

Tot astăzi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, precizând că pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor, cum cer „cu inconştienţă” unii politicieni, ar duce la o creştere vertiginoasă a cazurilor.

„Am emis decretul de prelungire a stării de urgenţă cu 30 de zile. În pofida restricţiilor fără precedente luate de state lumii, nu sunt semne ale încetinării pandemiei la nivel global. Numărul persoanele infectate şi al celor decedate cresc. Ne confruntăm cu o epidemie foarte greu de controlat. Fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate. E scenariul negru pe care ne-am propus să îl evităm. Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor cum cer cu inconştienţă unii politicieni ar duce la noi cazuri”, a declarat preşedintele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite