O femeie din Arad, dusă la audieri în faţa procurorilor după ce s-a radicalizat şi intenţiona să aducă terorişti în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie judecată, apoi ulterior condamnată într-un dosar de infracţiuni cibernetice îşi ascunde faţa la ieşire din instanţă  Imagine: Ionuţ Mureşan
O femeie judecată, apoi ulterior condamnată într-un dosar de infracţiuni cibernetice îşi ascunde faţa la ieşire din instanţă  Imagine: Ionuţ Mureşan

O femeie de 33 de ani din Arad a fost dusă la audieri în faţa procurorilor DIICOT Timişoara, după de SRI a descoperit că aceasta făcea popagandă teroristă şi se pregătea să-i ajute pe alţi terorişti să ajungă în România.

Potrivit DIICOT, din cercetări au rezultat indicii că, începând cu anul 2019, femeia a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiţi susţinători ai unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu.

„În acest context, femeia ar fi accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare şi ar fi promovat în mediul virtual, în mod repetat şi cu frecvenţă ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radicale, specifice organizaţiilor teroriste, folosind în acest scop diferite aplicaţii de socializare şi, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice şi al mijloacelor de comunicare electronică proprii”, arată DIICOT. 

Femeia a aderat la ideologia teroristă

Potrivit procurorilor, aceasta şi-ar fi exprimat în mod explicit, în mediul virtual, susţinerea faţă de organizaţia teroristă şi ar fi manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-şi disponibilitatea de a lupta de partea organizaţiei teroriste.

„Pe parcursul procesului de radicalizare, persoana în cauză ar fi făcut obiectul unor sesiuni de pregătire din partea unor cetăţeni străni cu care ar fi dezvoltat relaţii de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităţilor derulate şi să îngreuneze capacităţile de monitorizare din partea organelor statului. În acest sens, femeia a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în acelaşi timp), precum şi multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile, pe care le schimba la intervale regulate de timp”, se arată în comunicat.

Ce au găsit anchetatorii la precheziţii

Totodată, femeia şi-a manifestat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetăţenii străini cu care se afla în legătură.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat un un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD şi 25 de cd/dvd-uri.

Femeia a fost condusă la sediul DIICOT Timişoara, pentru audieri. Acţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu Serviciul Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Timiş şi poliţişti din cadrul Poliţiei Nădlac.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite