Mihai Sora, în Piaţa Victoriei: La Girafă avem voie sau este şi dumneaei o persoană juridică? Toate dictaturile încep la fel

Mihai Sora, în Piaţa Victoriei: La Girafă avem voie sau este şi dumneaei o persoană juridică? Toate dictaturile încep la fel

Mihai Şora la proteste

Filosoful Mihai Sora, care săptămâna trecută tocmai a fost recompensat la Bruxelles cu titlul Cetăţeanul European 2018, decernat şi pentru rolul sau activ în societate şi apărarea valorilor europene, a avut luni o reacţie după decizia Curţii Supreme care ar permite amendarea protestatarilor din Piaţa Victoriei în cazul unui protest neanunţat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o postare pe Facebook făcută din Piaţă Victoriei, din faţă Muzeului Antipa, filosoful de 102 ani se întreabă retoric dacă lângă "Girafă" poate manifestă.
 
"...obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice [...], situate în imediată vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice.... La Girafă avem voie sau este şi dumneaei o persoană juridică?", a scris Mihai Sora pe Facebook, alaturand tagurile "sună cunoscut", "putem protesta dar numai cu acordul Partidului" şi "Toate dictaturile încep la fel".
 
 
Curtea Supremă a admis luni un recurs în interesul legii şi a stabilit că există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice atunci când acestea se desfăşoară în pieţe ori pe căile publice - drum public, parte carosabilă şi trotuar - sau în locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.
 
În luna iulie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a sesizat ICCJ în legătură cu existenţa unei practici neunitare în instanţe cu privire la modul în care trebuie interpretate şi aplicate prevederile art. 3 din Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, mai precis sintagma "cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor sau a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat".
 
Atunci când jandarmii dădeau amenzi pentru proteste în Piaţa Victoriei, de exemplu, aşadar în proximitatea unei instituţii publice, unele instanţe aprobau, deci confirmau acele amenzi, în timp ce alte instanţe le anulau pe motiv că o piaţă din apropierea unei instituţii publice nu face parte din incinta unui instituţii publice.
 
Pentru că există această practică neunitară, Curtea de Apel din Bucureşti a solicitat Curţii Supreme să aprobe un recurs în interesul legii care să devină, odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial, obligatoriu pentru toate instanţele din România.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: