Medic concediat pentru malpraxis, repus în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzat de moartea unui copil care a ajuns la spital cu mâna ruptă, Mircea Tuşciuc a fost concediat, dar şi-a recăpătat postul în instanţă. Mircea Tuşciuc nu a fost absolvit de culpă medicală, ci s-a folosit de o „scăpare“: şi-a pierdut jobul când era în concediu medical.

Justiţia i-a dat dreptate doctorului Mircea Tuşciuc care a dat în judecată Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina după ce i-a desfăcut contractul de muncă în timp ce se afla în concediu medical. În plus, unitatea spitalicească este obligată de lege să-i plătească medicului salariile cuvenite retroactiv.

„Tribunalul Olt a decis anularea deciziei de concediere şi reintegrarea clientului meu la locul de muncă. Decizia este absolut legală", a declarat Lucia Furtună, avocata lui Mircea Tuşciuc. Sentinţa poate fi atacată, dar acest lucru nu-l va împiedica pe chirurg să revină la muncă. „În 15 zile de la data comunicării decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova", a spus judecătorul Cosmin Mitrache, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt.

Reprezentanţii spitalului iau în calcul varianta recursului. „Eu nu am fost înştiinţat de această decizie şi nici pe site-ul Tribunalului hotărârea nu a fost publicată. Dar, dacă justiţia a decis că trebuie să-l primim la serviciu, ne vom conforma. O să mergem la Curtea de Apel şi o să facem recurs", a declarat managerul Nicu Vladu.

Medicul de gardă, în aşteptare

Mircea Tuşciuc a fost acuzat de moartea lui Cristian Grigore (9 ani), din comuna olteană Şerbăneşti, care a ajuns la spital după ce şi-a rupt mâna, în mai 2010. Copilul a murit la scurt timp din cauza unei septicemii. De culpă medicală este acuzat şi medical de gardă care l-a consultat iniţial pe Cristian, Paul Iancu. Procesul medicului ortoped a fost însă suspendat.

„Cred că justiţia a procedat corect. Colegul meu, doctorul Tuşciuc, era în concediu medical atunci când i s-a desfăcut contractul de muncă. Deocamdată, procesul meu este suspendat, dar sunt convins că am să câştig şi eu. Spitalul şi-a bătut joc de noi. Un lucru foarte grav pe care l-a făcut conducerea unităţii este că nu a înfiinţat o comisie de cercetare disciplinară, care ar fi presupus audierea noastră", a declarat medicul ortoped Paul Iancu.

La 9 ani, a murit cu zile

Cristian Grigore (9 ani), din comuna olteană Şerbăneşti, şi-a fracturat mâna la 23 mai 2010, în timp ce se juca. Părinţii l-au dus imediat la spitalul din Slatina, unde a fost diagnosticat cu fractură de antebraţ stâng. Ortopedul Iancu i-a pus mâna în atele, iar la trei zile de la internare l-a trimis acasă. Câteva ore mai târziu, părinţii s-au întors cu el la spital, în stare gravă. Mircea Tuşciuc a decis să-i amputeze braţul, cu acordul familiei, iar în urma intervenţiei chirurgicale băiatul a intrat în şoc septic.

Familia micuţului a căutat dreptatea, dorind să-i facă pe medicii Mircea Tuşciuc şi Paul Iancu să plătească, însă problemele financiare au sugrumat demersul lor.„Am înaintat dosarul la Parchetul de la Craiova. Vreau să stea măcar o lună închişi, să sufere şi ei, deşi asta nici nu se compară cu ce ne-au făcut ei nouă. Nu e lege pentru doctori în ţara asta. Vreau să plătească, dar noi nu avem bani să umblăm să facem dreptate", a declarat Constantin Grigore, tatăl copilului.

Cadrele medicale care au făcut parte din comisia ministerială prezentă la Slatina au constatat la acea vreme că Paul Iancu, medicul ortoped de gardă, nu a examinat bolnavul la internare şi nu a completat foaia de observaţie în primele 24 ore.

Tuşciuc nu şi-a respectat atribuţiile

Cu privire la chirurgul Tuşciuc, comisia a stabilit că acesta nu a examinat bolnavul internat în secţie, nerespectând prevederile codului de deontologie medicală. „Nu a asigurat stabilirea diagnosticului şi aplicarea corectă a indicaţiilor terapeutice. Nu a colaborat cu medicii-şefi ai altor secţii şi cu medicul de gardă în vederea stabilirii diagnosticului şi aplicării tratamentului corect.

Nu a controlat completarea foii de observaţie clinică a bolnavului şi nu a aplicat un tratament corect care să fie menţionat în foaie. Nu a supravegheat tratamentul medical executat de cadrul mediu şi nu a supravegheat cazurile grave prezente în secţie. Nu a asigurat calitatea actului chirurgical efectuat", s-a specificat în raport. Comisia a fost cea care a recomandat concedierea celor doi medici.

Starea dosarului de malpraxis

În urma primirii raportului medico-legal, procurorii doljeni au început urmărirea penală în cazul medicilor Mircea Tuşciuc şi Paul Iancu. Cei doi sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă. „La 3 ianuarie 2011 ne-a parvenit rezultatul autopsiei, iar la 11 ianuarie s-a început urmărirea penală în cazul ambilor medici", a declarat procurorul Mircea Popescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi riscă între 2 şi 7 ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite