Hoţul actor: Furtul l-a ridicat, furtul l-a distrus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chilibar Papan, deţinutul care a jucat rolul Ursu’ în filmul „Eu când vreau să fluier, fluier“, se întoarce după gratii, fiind acuzat de furt. Specialiştii spun că un loc de muncă normal şi o viaţă socială echilibrată nu le pot oferi foştilor deţinuţi senzaţiile tari pe care le trăiesc când dau o spargere.

Un fost deţinut, actor în filmul „Eu când vreau să fluier, fluier", a fost reţinut miercuri pentru furt. Chilibar Papan, cel care a jucat în rolul celui mai bun prieten al personajului principal, fusese eliberat condiţionat din penitenciarul de la Craiova în luna iulie 2009, unde a ispăşit doi ani şi jumătate din condamnarea de trei ani, primită tot pentru furt.

Mai citeşte şi:

Eu când vreau să fur, fur. Papan Chilibar, actorul din "Eu când vreau să fluier, fluier", a fost reţinut pentru furt

Actorul de ocazie a recidivat însă în luna ianuarie a acestui an, când a spart un imobil din sectorul 3, chiar înainte de Festivalul de film de la Berlin unde pelicula a câştigat „Ursul de argint". Chilibar s-a numărat şi el printre cei care au păşit pe covorul roşu.

Producătorul filmului, Daniel Mitulescu, spune că tânărul de numai 21 de ani nu a conştientizat că apariţia sa în această peliculă i-ar putea schimba viaţa radical. „Îmi pare rău pentru el, filmul acesta i-ar fi schimbat viaţa. Noi i-am găsit loc de muncă, urma să se angajeze luni la un ONG din Capitală şi să joace în următorul film al regizorului Florin Şerban", a declarat, pentru „Adevărul", producătorul filmului.

Infractorilor le plac senzaţiile tari

Specialiştii consideră că o persoană care a intrat odată în sistemul penitenciar pentru comiterea unei infracţiuni va recidiva, indiferent că viaţa i se schimbă în bine între timp. Un loc de muncă normal şi o viaţă socială echilibrată nu îi oferă senzaţiile tari pe care le trăieşte când dă o spargere.

„Sentimentul de putere şi de control, senzaţiile tari şi adrenalina din timpul unei infracţiuni, de orice fel ar fi ea, nu pot fi regăsite într-un mod de viaţă normal. Ei sunt dependenţi de aceste senzaţii", a explicat psihologul Mugur Ciumăgeanu, coordonatorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală. „Ei nu-şi pot imagina viitorul pe termen lung, se gândesc numai la ziua de mâine. Nu-şi fac o strategie pentru a scăpa de obişnuinţe şi de influenţa anturajului", a mai spus Mugur Ciumăgeanu.

Elev în clasa a III-a cu bursă

Chilibar este cercetat acum pentru furt calificat, dar nu a fost pus încă sub acuzare. Furtul a avut loc în luna ianuarie a acestui an, când tânărul împreună cu alte patru persoane au spart sediul unei agenţii imobiliare şi au furat 8.000 de lei.

„Furtul a avut loc înainte de Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, unde Papan Chilibar a fost prezent alături de echipa filmului «Eu când vreau să fluier, fluier». Strada Film împreună cu Policy Center for Roma Minorities au făcut toate demersurile pentru reabilitarea sa socială. În acest sens, cu ajutorul Policy Center, Papan a fost înscris recent în clasa a III-a şi a obţinut o bursă lunară. De asemenea, urma să se înscrie la cursurile şcolii de şoferi", a declarat Miruna Vasilescu, reprezentanta Strada Film, care a produs filmul „Eu, când vreau să fluier, fluier".

Şi reprezentanţii penitenciarului sunt şocaţi de vestea recidivei actorului de ocazie. „Nu-mi vine să cred că a recidivat! Zilele trecute am vorbit cu el şi spunea că vrea să muncească cinstit. Îmi pusesem obrazul pentru el ca să-i fac rost de un loc de muncă", a povestit pentru „Adevărul de Seară" purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Johanna Popescu.

Talent impresionant

În urmă cu un an părea că dăduse norocul peste fostul deţinut. Chilibar împreună cu alţi 13 deţinuţi au fost cooptaţi de regizorul Florin Şerban pentru a juca în filmul său. Regizorul a ales să lucreze cu deţinuţi pentru a da un plus de originalitate poveştii. „La Papan m-a impresionat talentul, nu are nevoie de şcoală de actorie. Trebuie doar să se ţină departe de prostii", a spus Florin Şerban, care a filmat împreună cu deţinuţii în perioada aprilie - iunie 2009.

Actorii-deţinuţi nu au fost plătiţi

Papan Chilibar nu a fost plătit pentru rolul său, dar i-a fost redusă pedeapsa cu 21 de zile pentru contribuţia sa.

"Sentimentul de putere şi de control, senzaţiile tari şi adrenalina din timpul unei infracţiuni, de orice fel ar fi ea, nu pot fi regăsite într‑un mod de viaţă normal."
Mugur Ciumăgeanu
psiholog

"Nu-mi vine să cred că a recidivat! Zilele trecute am vorbit cu el şi spunea că vrea să muncească cinstit. Îmi pusesem obrazul pentru el ca să-i fac rost de un loc de muncă."
Johanna Popescu
purtător de cuvânt
Administraţia Naţională
a Penitenciarelor


Filmul a costat 900.000 de euro

Pelicula „Eu când vreau să fluier, fluier", regizată de Florin Şerban, a avut un buget total de aproximativ 900.000 de euro, din care 90% au fost investiţii româneşti. Printre finanţatori s-au numărat Centrul Naţional al Cinematografiei (250.000 de euro), două agenţii de publicitate din România, TVR, Institutul Suedez de Film şi trei firme germane. În afară de actorii obişnuiţi, în cadrul producţiei au apărut şi 14 deţinuţi din diferite penitenciare din România, majoritatea condamnaţi pentru omor şi furturi.

Filmul prezintă povestea unui tânăr deţinut care alege să evadeze cu cinci zile înainte de eliberare pentru a avea grijă de fratele său şi rulează în cinematografele din România din 26 martie. Pelicula a câştigat, în cadrul Galei Festivalului de la Berlin, din 20 februarie, distincţia Ursul de Argint şi Premiul „Alfred Bauer" pentru noi perspective în Artă. Filmul a avut cel mai mic buget dintre peliculele premiate la Berlin.

Mătuşa lui Chilibar: „Anturajul l-a stricat"



Chilibar Papan locuieşte în Bucureşti într-o casă dărăpănată, într-un cartier sărac, din apropierea Bulevardului Decebal, împreună cu soţia şi fetiţa lor de trei ani. El îşi întreţinea familia din banii pe care îi câştiga ghidându‑i pe şoferi prin parcări şi cărând apă la o florărie. Tot el avea grijă şi de părinţii surdomuţi. Toţi vecinii lui Chilibar Papan îl compătimesc pe actorul-deţinut şi sunt siguri că de vină sunt prietenii lui care l-au convins să revină la vechile obiceiuri.

„N-avea de niciunele. De când s-a întors acasă, făcea parcări ca să-şi crească fetiţa şi să aducă de mâncare părinţilor lui, dar nu fura. Când a început să umble din nou cu anturajul lui vechi s-a stricat. Păcat de el, că avea o şansă mare cu filmul ăsta", a spus Tudor Vasile, unul dintre vecinii spărgătorului care a ajuns să calce pe covorul roşu de la Festivalul de film de la Berlin.

Părinţii săi nu-şi pot exprima prin cuvinte durerea şi îngrijorarea că fiul lor va intra din nou după gratii, dar ochii lor înlăcrimaţi spun totul. „Anturajul este de vină. El e băiat bun, muncea în parcare şi pe la nişte florării. Aducea bani acasă", a zis Luminiţa Papan, mătuşa actorului.

Mama lui, Victoria Mustafa (foto), plânge de când a auzit că fiul ei a fost arestat din nou şi crede că Chilibar ar fi putut să aibă o altă viaţă, dar nu a ştiut să stea departe de probleme.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite