Hackerii Killnet ameninţă că vor distruge România, Marea Britanie şi Moldova dacă Ioan Feher rămâne în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook Ioan Feher
FOTO Facebook Ioan Feher

Killnet confirmă sprijinul pentru românul Ioan Feher şi ameninţă că va „distruge România, Marea Britanie şi Moldova“ dacă acesta nu va fi eliberat. Ruşii spun că vor ataca site-ul Ministerului Sănătăţii, inclusiv ventilatoarele din spitale.

Killnet confirmă, practic, printr-un mesaj pe Telegram că românul Ioan Feher a sprijinit gruparea pro-rusă de hackeri şi ameninţă că va „distruge România, Marea Britanie şi Moldova” dacă acesta nu va fi eliberat. „Dacă susţine Rusia, nu înseamnă că e un criminal”, transmit aceştia. Printre instituţiile vizate se află şi Ministerul Sănătăţii. 

„Fac apel la Guvernul României! Această persoană nu are nimic de a face cu Killnet! A fost unul dintre membrii grupului de pe Telegram. Cum le poţi spune oamenilor că un tip ne-a ajutat în aceste atacuri? E atât de stupid. Aveaţi nevoie de cineva care să poarte vina pentru colapsul României. Lăsaţi omul în pace. Dacă susţine Rusia, asta nu înseamnă că e un infractor. Dacă nu este eliberat în 48 de ore, o să distrug România, Marea Britanie şi Moldova. Voi distruge întreaga voastră structură informatică şi chiar Ministerul Sănătăţii. Toate ventilatoarele vor fi atacate. Numai atunci veţi începe să vă daţi seama că aţi făcut o greşeală. Eliberaţi-l pe Ioan Feher”, acesta este mesajul, însoţit de pictograma drapelului Rusiei, postat pe Telegram, pe contul grupării Killnet Rezerv. 

Ioan Feher a fost reţinut de National Crime Agency din Marea Britanie într-o anchetă realizată împreună cu Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice din Poliţia Română după ce grupul de hackeri pro-Rusia Killnet a revendicat recent atacurile împotriva mai multor site-uri guvernamentale din România, printre care cel al Guvernului şi cel al Ministerului Apărării. Hackerii ar fi fost ajutaţi de Ioan Feher prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din România care ar fi putut fi atacate prin metoda „distributed denial-of-service”  (DDoS). 

Şi începătorii pot realiza atacuri DDoS

Experţii în securitate informatică au explicat pentru „Adevărul” că acest tip de atacuri nu sunt unele dificil de realizat şi că pot fi puse în practică de indivizi nu foarte bine pregătiţi în domeniu. „Atacurile de tip DDoS nu sunt în general foarte complicate, mai ales că există o infrastructură masivă disponibilă prin piaţa neagră care permite chiar şi celor fără cunoştinţe tehnice să desfăşoare genul acesta de atacuri contra-cost. 

Atacurile de tip DDoS nu sunt foarte complicate, permit chiar şi celor fără cunoştinţe tehnice să le desfăşoare  Silviu Stahie specialist în securitate informatică la Bitdefender

Dacă este însă vorba de un grup care controlează propria sa reţea de dispozitive compromise de pe care lansează atacuri, atunci nivelul de complexitate al unei asemenea operaţiuni creşte. De asemenea, atacurile pot fi folosite pentru a face un serviciu online indisponibil, dar pot fi utilizate şi ca o metodă pentru a ascunde tentativa unor atacatori de a pătrunde într-o infrastructură IT”, a declarat Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Expertul mai susţine că un atac DDoS face ca un website sau o resursă online să nu fie accesibile prin direcţionarea multor dispozitive care să încerce accesul în acelaşi timp. Daunele sunt foarte variate, în funcţie de profilul site-ului afectat. Dacă este vorba de o companie care îşi desfăşoară activitatea online, simplul fapt că consumatorii nu au acces provoacă pierderi financiare.

Nu pot fi prevenite, dar efectele pot fi limitate 

Silviu Stahie mai spune că atacurile de tip „distributed denial-of-service” pot fi combătute relativ uşor. „Există de foarte mult timp pe piaţă soluţii care pot ajuta companiile sau instituţiile să se apere în faţa acestor incidente. Atacurile de tip DDoS nu pot fi prevenite, dar efectele lor asupra unor site-uri web pot fi limitate prin integrarea unor asemenea soluţii de protecţie. În esenţă, este un strat intermediar de acces între site şi atacator care este controlat de soluţia împotriva atacurilor DDoS. Traficul este analizat continuu şi doar cererile legitime de acces sunt permise. Astfel, vizitatorii reali ai unui website sunt lăsaţi să acceseze pagina respectivă, iar ceilalţi sunt blocaţi”, a precizat expertul Bitdefender.

Reamintim că numărul adreselor IP utilizate pentru atacuri cibernetice, inclusiv de tip Distributed Denial of Service (DDoS), împotriva instituţiilor publice şi private din România a crescut de peste cinci ori în weekendul trecut, arată datele publicate luni de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Atacurile au provenit de la adrese IP din toată lumea, inclusiv din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite