Dosarul „Eminenţa Rozalie”. Fostul şef al DGA Ionel Georgescu, audiat la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel Georgescu, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), s-a prezentat marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul în care Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.

La ieşirea din sediul instituţiei, Georgescu a precizat că a s-a prezentat la audieri din propria iniţiativă fără a fi citat.

În acest caz, Viorel Hrebenciuc este acuzat de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi de cumpărare de influenţă. 

Colegul său, Dan Şova, este acuzat de trafic de influenţă. Luni, procurorii au făcut percheziţii la locuinţa generalului Dumitru Iliescu, fost şef al SPP, care i-ar fi dat lui Viorel Hrebenciuc informaţii din dosarele DNA prin intermediul unui angajat al instituţiei care a fost pus la rândul lui sub acuzare.

Lege pentru apărarea fărădelegilor

Acest dosar a apărut după ce Viorel Hrebenciuc a fost pus sub acuzare, pe 15 octombrie, în dosarul retrocedărilor ilegale a 90.000 de hectare de pădure. La doar două zile după ce i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în acel dosar, Hrebenciuc a încercat să-şi asigure libertatea în cazul în care ar fi fost condamnat, susţin procurorii anticorupţie.

Astfel, Hrebenciuc s-a întâlnit cu senatorul Dan Şova pe 17 octombrie, căruia i-ar fi cerut să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. Se referea, conform procurorilor, la articolul 13 din Legea specială 78/2000, privind faptele de corupţie, pe care Viorel Hrebenciuc îl dorea abrogat. În schimb, Dan Şova urma să beneficieze de sprijinul lui Hrebenciuc şi al celorlalţi membri PSD aflaţi sub influenţa vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor pentru a deveni preşedintele partidului, în dauna altor doi posibili candidaţi: Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea.

Procurorii au înregistrat discuţia dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan „Boss“ Şova (foto dreapta), prin care primul îl asigura pe purtătorul de cuvânt al PSD că va fi preşedintele partidului în schimbul iniţiativelor legislative care să îl scape de închisoare.

„Pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o“, se arată într-un comunicat DNA.

Viorel Hrebenciuc: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestiune o spune. Aia e legea făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef – nu şef... 

Dan Şova: De partid...

Viorel Hrebenciuc: ...de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul. 

Dan Şova: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul. 

Viorel Hrebenciuc: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor (…) 

Dan Şova: Da, da. 

Viorel Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi. 

Dan Şova: Toţi! (...) 

Cârtiţa din DNA

Viorel Hrebenciuc ştia că telefonul său este supravegheat, fiind informat despre acest lucru de un ofiţer DNA, prin intermediul generalului Dumitru Iliescu, fost şef al SPP. Cârtiţa din DNA era un ofiţer de poliţie care avea acces la actele procurorilor şi care l-a informat despre anchetele aflate în lucru. Poliţistul este urmărit penal în acelaşi dosar. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite