Dosarul Colectiv merge înainte, chiar dacă s-a schimbat judecătorul. „A fugit ca un laş, şi-a bătut joc de noi un an şi jumătate“
0
Faptul că noul judecător desemnat în dosarul Colectiv a decis să nu reia de la zero acest proces după pensionarea fostului judecător dă speranţe urmaşilor victimelor şi răniţilor din această tragedie că justiţia îşi poate face datoria.
Noul judecător de la Tribunalul Bucureşti desemnat în dosarul Colectiv, Mihai Bălănescu, a decis luni că procesul nu se reia de la zero, iar primii 25 martori vor fi chemaţi să dea declaraţii în instanţă la următorul termen din 9 noiembrie.
La termenul de luni, noul magistrat a hotărât să nu-i reaudieze pe cei trei patroni ai clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, care au dat anterior declaraţii în instanţă. „Judecătorul poate să decidă în cauze atât de complexe, care au o însemnătate la nivelul societăţii, cum este şi cazul acestui dosar, continuarea cercetării judecătoreşti din punctul în care a rămas. El nu este obligat să decidă refacerea probatoriului”, a declarat pentru “Adevărul”avocatul Adrian Cuculis.
Fostul primar Cristian Popescu Piedone, dar şi cei trei patroni ai clubului, au contestat declaraţiile date de martori în faţa procurorilor şi au solicitat ca toţi martorii să fie audiaţi la Tribunalul Bucureşti. „Este dreptul acestora de a contesta acest fapt, şi un motiv pe care-l vor folosi probabil mai târziu în apel, el nu schimbă însă decizia judecătorului”, a explicat avocatul Cuculis.
Noul judecător ne dă speranţe
Decizia noului judecător de a nu relua dosarul de la zero a dat noi speranţe familiilor victimelor şi răniţilor din tragedia Colectiv, care au acuzat constant o întîrziere voită a acestui dosar. „Vechiul judecător Valeriu Terceanu, care a fugit ca un laş, şi-a bătut joc de noi un an şi jumătate. Deşi am venit pesimist la termenul de azi, pot să spun că noul judecător a rezolvat în 2 ore cât celălalt într-un an. În primul rând a acceptat audierile vechi, a fixat un termen mai scurt de sub 3 saptămâni şi a cerut din prima zi ca 25 de părţi să fie audiate la următorul termen. Dacă am fi avut acest judecător de la început poate că astăzi am fi avut poate o primă decizie”, a declarat pentru „Adevărul” Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv.
Vechiul judecător Valeriu Terceanu, care a fugit ca un laş, şi-a bătut joc de noi un an şi jumătate Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv
În ciuda noilor speranţe, acesta şi-a declarat totuşi rezervele. „Cunoscând cum funcţionează justiţia, sunt încă rezervat. Să nu fi făcut tot acest tur de forţă de ochii lumii, în contextul în care mai sunt căteva zile până se împlinesc 3 ani de zile de la tragedia din Colectiv. În concluzie am ieşit mulţumiţi de la termenul de azi. Dar cu constatarea că celălalt judecător şi-a bătut joc de noi”, a completat Eugen Iancu.
Ineficienţa justiţiei, o traumă în plus
Lentoarea cu care justiţia s-a mişcat în acest dosar a constituit doar o traumă în plus pentru supravieţuitorii din Colectiv. Pe lângă traumele psihice şi intervenţiile chirurgicale care încă continuă, aceştia au vorbit de sentimentul de nedreptate dat de acest proces. „Sper să se termine cât mai repede. Mi s-a părut că nu a existat un interes ca acest proces că ajungă la final. Sentimentul meu a fost că nu s-a vrut să se afle adevărul. Nu ştiu dacă vinovaţii pentru această tragedie vor plăti pentru ce s-a întâmplat acolo. Toţi cei care au dat mită, toţi cei care au închis un ochi şi au făcut posibilă această tragedie ne-au râs în faţă la procese. Ştiţi, după ce ne-au nenorocit pe viaţă, tot ei se uită urât la noi”, a declarat pentru „Adevărul”, Adina Apostol, unul dintre supravieţuitorii tragediei din Colectiv.
În cazul ei, dar şi al celorlalţi supravieţuitori, în tot acest timp în care acest proces a trenat, trauma şi costurile enorme au continuat să se adune. „Momentan sunt trei ani din viaţă care au dispărut. Mi-am pierdut prietenii, mi-am pierdut vechimea în muncă, sunt costuri enorme şi unele pe care le suport încă zilnic. La trei ani după această tragedie, lunar am câte o operaţie extrem de lungă, ce începe la 8.30 dimineaţa şi se încheie la 16. Dincolo de asta, vorbim de bandaje zilnic, masaje, la fiecare săptămână firele trebuie scoase. Am pierdut foarte mult, pe lângă traumele psihice care sunt încă acolo”, a completat Adina Apostol.
Dosarul Colectiv
Procurorii au trimis în judecată dosarul Colectiv în aprilie 2016, acuzându-i pe patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse şi asupra reprezentanţilor firmei care a livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks. În 15 ianuarie 2018, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanţe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care sunt cercetaţi doi angajaţi ai ISU, Antonina Radu şi George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar este judecat şi judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Tribunalului Bucureşti trebuie să stabilească vinovaţii pentru incendiul, izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015, în care şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, 27 în incendiul propriu-zis iar restul, în spitalele din ţară şi din străinătate. Alte 146 de persoane au fost rănite.