DNA îl acuză pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader că a minţit în scrisoarea pentru Financial Times: Datele nu sunt reale

DNA îl acuză pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader că a minţit în scrisoarea pentru Financial Times: Datele nu sunt reale

Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie

Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că ministrul Justiţiei a prezentat informaţii false în scrisoarea trimisă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, către publicaţia Financial Times. „Datele pe care se fundamentează argumentaţia domnului ministru al Justiţiei nu sunt reale, ceea ce este de natură a afecta valoarea de adevăr a concluziei celor expuse cu privire la activitatea DNA”, susţin procurorii DNA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare publicaţiei „Financial Times“ în care o critică pe Laura Codruţa Kovesi şi spune că aceasta nu ar trebui numită în fruntea Parchetului European.  Sub titlul „Coerciţia folosită în campania anticorupţie românească”, Toader susţine că DNA ar fi făcut, sub conducerea lui Kovesi, 3.420 de dosare unor judecători şi procurori.

Toader susţine că DNA ar fi făcut, sub conducerea lui Kovesi, 3.420 de dosare unor judecători şi procurori şi o citează pe judecătoarea Dana Gârbovan, care s-ar fi declarat ”şocată”.

Comunicatul integral al DNA

”În cursul zilei de 7 martie 2019, DNA a transmis publicaţiei Financial Times o adresă prin care rectifică unele informaţii nereale transmise de ministrul Justiţiei, dl. Tudorel Toader. într-o scrisoare adresată aceleiaşi publicaţii.

Cu referire la scrisoarea transmisă de ministrul Justiţiei din România, dl. Tudorel Toader, reprodusă de publicaţia pe care o reprezentaţi în ediţia din data de 7.03.2019, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este abilitat să precizeze următoarele:

Având în vedere că datele pe care se fundamentează argumentaţia domnului ministru al Justiţiei nu sunt reale, ceea ce este de natură a afecta valoarea de adevăr a concluziei celor expuse cu privire la activitatea DNA, pentru corecta informare a opiniei publice, vă prezentăm datele reale, rezultate din statisticile oficiale, privind investigaţiile referitoare la magistraţi, majoritatea acestor investigaţii fiind deschise ca urmare a unor plângeri/denunţuri primite de la persoane nemulţumite de soluţiile dispuse în cauze civile sau penale în care respectivele persoane au fost implicate.

De exemplu, pentru a susţine că DNA ar fi exercitat o formă de presiune asupra magistraţilor care judecau în cauze penale, domnul ministru menţionează faptul că nou formata secţie pentru magistraţi – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie – a preluat 1422 de dosare de la DNA, iar aproape 70% au fost constituite din oficiu, nu ca rezultat al vreunei plângeri sau denunţ.

În realitate, la momentul începerii activităţii, Secţia respectivă a preluat de la DNA un număr de 275 de dosare aflate în lucru, dintre care 34 sesizări din oficiu, ceea ce reprezintă un procentaj de 12%.

Aceasta cifră – 275 de dosare – este menţionată în Raportul de activitate al DNA pe anul 2018, care i-a fost transmis pe cale oficială domnului ministru încă din luna februarie 2019, şi a fost dată publicităţii cu ocazia prezentării publice a acestui raport, fiind conţinută şi în comunicatul de presă din data de 22 februarie 2019

Un alt exemplu se referă la afirmaţia ministrului Justiţiei că, pe perioada mandatului doamnei Laura Kovesi, DNA a deschis investigaţii faţă de 3420 de judecători şi procurori, mai mult de jumătate din numărul total de magistraţi din România.

În realitate, numărul total de investigaţii privind magistraţii înregistrate la DNA în perioada 01.01.2014 – 30.07.2018 (4 ani şi 7 luni) a fost de 2.396, dintre care, în aceeaşi perioadă 1.922 au fost dosare clasate pentru ca s-a constatat că sesizările erau nefondate.

Dintre aceste cauze, doar 10,4 % au fost sesizări din oficiu. Prin urmare, reiese că majoritatea dosarelor au fost deschise ca urmare a unor sesizări formulate de persoane fizice sau juridice. Mai mult, în 521 de sesizări nu apare numele magistratului sau instituţia din care face parte.
Şi aceste date au fost prezentate public şi se află pe site-ul instituţiei la http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9320

Potrivit legislaţiei din România, există obligaţia ca orice sesizare (plângere, denunţ) primită de parchete, care îndeplineşte condiţiile de formă, să fie înregistrată ca dosar penal.”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările