DIICOT: Nouă persoane au fost condamnate definitiv la 43 de ani de închisoare pentru trafic de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via News.ro
FOTO via News.ro

Nouă persoane au fost condamnate definitiv la 43 de ani de închisoare pentru trafic de droguri de către Curtea de Apel Bucureşti, iar liderul grupării a primit o pedeapsă de zece ani de închisoare. Gruparea acţiona în zona judeţului Călăraşi, încă din 2018, şi vindea cannabis şi cocaină, ajungând să aibă monopol zonal.

DIICOT a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au majorat pedepsele aplicate de prima instanţă pentru doi dintre membrii unei grupări de trafic de droguri, liderul grupului infracţional organizat fiind condamnat la o pedeapsă de 10 ani închisoare. Cele nouă persoane au fost condamnate definitiv la pedepse totalizând 43 de ani şi o lună închisoare. 

„În cauză, procurorii au reţinut că, încă de la începutul anului 2018, membrii unui cunoscut grup infracţional de pe raza judeţului Călăraşi au început să desfăşoare activităţi în materia traficului ilicit de droguri de risc (canabis) şi de mare risc (cocaină). Iniţial, membrii grupării au avut drept sursă de aprovizionare un cunoscut dealer de cocaină şi canabis de pe raza judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa, însă ulterior reţinerii acestuia, la data de 04.04.2018, şi luării măsurii arestării preventive, a intervenit o schimbare a raporturilor de forţă şi a modului de organizare a activităţilor de procurare şi comercializare a drogurilor de risc şi de mare risc”, a transmis DIICOT. 

Procurorii au precizat că astfel, rolul de coordonator al acestor activităţi a revenit unui alt membru marcant al grupării, care a început să se implice activ în procurarea de droguri, cu precădere cocaină şi canabis, creând în jurul său o adevărată reţea de traficanţi, prin atragerea unui număr mare de dealeri, atât dintre membrii familiei dar şi dintre alte persoane care aveau preocupări în acest domeniu. 

„Regulile şi principiile stabilite de către membrii grupului precum şi modul concret de operare reflectau o grupare organizată pe paliere funcţionale. Astfel, în vârful ierarhiilor se afla liderul, care procura marfa direct de la surse diferite de pe raza municipiilor Bucureşti sau Constanţa. Pe al doilea palier se găseau persoanele din imediata apropiere a acestuia care erau executanţi direcţi ai ordinelor date de către lider. Acestea se ocupau uneori de aducerea <<mărfii>> de la sursă atunci când liderul le cerea acest lucru sau de plasarea drogurilor pe piaţă, către alţi dealeri aflaţi într-un eşalon 3 sau chiar direct către consumatori”, a precizat sursa citată. 

Procurorii au menţionat că pe lângă faptul că a beneficiat de o structură solidă, fiind format din oameni de încredere şi loiali, grupul infracţional organizat a funcţionat după un set de reguli şi principii, de natură a face dificilă destructurarea sa de către organele de urmărire penală. 

Regula de aur era aceea că, niciunul din membri nu comunica informaţii importante, referitoare la preocupările infracţionale, prin apel telefonic, ci doar prin intermediul internetului. 

De asemenea, liderul grupului se ocupa doar de procurarea şi punerea la dispoziţiei a „mărfii”, fără a interacţiona direct cu clienţii, de comercializare ocupându-se membrii din eşaloanele 2 sau 3 al grupului. 

Totodată, comercianţii de droguri au fost instruiţi totodată să nu vină însoţiţi de clienţii direcţi, la sursa de aprovizionare, iar tranzacţiile se realizau, în mare parte, în zona unui bar aflat în apropierea locuinţei liderului. 

„În acest mod, s-a reuşit în timp, obţinerea monopolului la nivel zonal pe piaţa de droguri, membrii grupării fiind principalii furnizori de asemenea produse de pe raza judeţului Călăraşi”, a mai adăugat DIICOT. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite