Desfiinţarea Secţiei Speciale, dezbătută în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Justiţiei. Ce prevede proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul SIIJ este într-o clădire de pe strada Aleea Modrogan nr. 16 din Capitală Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Sediul SIIJ este într-o clădire de pe strada Aleea Modrogan nr. 16 din Capitală Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Ministerului Justiţiei, miercuri, începând cu ora 11:00. Proiectul cuprinde, în linii mari, redistribuirea dosarelor de pe rolul Secţiei la parchetele de la care au fost preluate la înfiinţare, iar anchetatorii SIIJ se vor întoarce la parchetele de la care au plecat.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, denumită în continuare Secţia, se desfiinţează”, se arată în primul alineat al proiectului de act normativ.

În proiectul citat se arată că dosarele aflate în curs de soluţionare la SIIJ se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului General, parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluţionarea acestora.

Soluţiile de clasare, de renunţare la urmărirea penală şi de trimitere în judecată dispuse de procurorii Secţiei, care nu au făcut obiectul controlului ierarhic anterior intrării în vigoare a prezentei legi, sunt supuse de la data desfiinţării Secţiei controlului exercitat de procurorul general.

Ce se întâmplă cu dosarele aflate pe rolul instanţelor

De la data desfiinţării Secţiei, la judecarea cauzelor şi la soluţionarea propunerilor, contestaţiilor, plângerilor sau a oricăror alte cereri formulate în cauzele preluate participă procurori din cadrul parchetelor de pe lângă instanţele pe rolul cărora se află acestea, dacă prin lege nu se dispune astfel, se arată în proiect.

Căile de atac declarate de Secţie pot fi retrase numai de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conform proiectului.

Procurorii SIIJ se întorc de unde au plecat

Acelaşi act normative pus în dezbatare prevede că posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a Secţiei la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind redistribuite în cadrul celorlalte secţii ori în cadrul altor parchete, în funcţie de necesităţi.

Începând cu data desfiinţării Secţiei, procurorii din cadrul Secţiei, inclusiv procurorul şef adjunct, revin la parchetele de unde provin.

Anchetarea magistraţilor revine în sarcina DNA sau DIICOT

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, dacă, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie, sunt săvârşite de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de ceilalţi judecători şi procurori, inclusiv de judecătorii şi procurorii militari şi de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în proiectul de act normativ.

Proiectul mai arată că sunt de competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi infracţiunile prevăzute de art. 11 alin. (1) din Ordonanţă de urgenţă a Guvernului   nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşite de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de ceilalţi judecători şi procurori, inclusiv de judecătorii şi procurorii militari şi de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite