Deputatul ALDE Dorinel Ursărescu, condamnat la un an cu suspendare într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul ALDE Dorinel Ursărescu a fost condamnat de Curtea Supremă la 1 an de închisoare cu suspendare pentru folosire a influenţei în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid. Decizia poate fi contestată la Completul de 5 judecători.

Decizia Curţii Supreme

Deputat Dorinel Ursărescu (ALDE): 1 an de închisoare cu suspendare pe o perioadă de încercare de 3 ani.
Valentin Grosu, director al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bacău (DJAOV): 3 ani de închisoare cu suspendare şi 90 de zile d emuncă în folosul comunităţii la Primăria Municipiului Bacău sau DGASPC Bacău- Centrul de Servicii Sociale „Ghiocelul”
Andrei Răzvan, inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile şi supraveghere produse accizabile - Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale din Autoritatea Naţională a Vămilor: 3 ani de închisoare cu suspendare şi 90 de zile d emuncă în folosul comunităţii la Administraţia Domeniului Public Sector 5 „SC. Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA”sau Administraţia Domeniului Public Sector 2 Bucureşti.
Marius Crăciun, afacerist: 5 ani şi 8 luni închisoare.

Acuzaţiile DNA

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe deputatul Dorinel Ursărescu, fost preşedinte al filialei PNL Neamţ, pentru favorizarea unei grupări evazioniste. El este acuzat de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid.
Parlamentarul este acuzat că în schimbul unor sume de bani (100 de euro pe tona de motorină comercializată) a sprijinit şi a protejat o grupare infracţională iniţiată  de omul de afaceri Marius Crăciun „organizată cu scopul de a săvârşi infracţiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili şi comercializarea acestora pe piaţa internă, fără plata TVA şi a accizelor datorate bugetului de stat”.
 
„Aceste fapte au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro), făcând obiectul unul dosar penal care a fost deja trimis în judecată”, arătau procurorii DNA.

Cum ar fi început totul

 Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, Marius Crăciun, aflat în arest, a iniţiat un grup infracţional organizat, urmărind să deruleze ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili, pe care să îi comercializeze pe piaţa internă, fără a plăti TVA şi accizele datorate bugetului de stat.

În acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste un milion de euro, fapt ce face obiectul unui alt dosar penal, în care Crăciun a fost deja trimis în judecată, precizează DNA.

"Mecanismul viza în esenţă achiziţia intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA şi comercializarea acestora pe piaţa internă, colectând TVA aferentă livrărilor", au precizat procurorii anticorupţie.

În activităţile desfăşurate, Crăciun ar fi beneficiat de "sprijinul şi bunăvoinţa unor persoane influente politic sau funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV)".

Astfel, deputatul Dorinel Ursărescu ar fi intervenit în numirea unor persoane agreate de Crăciun la conducerea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Neamţ.

"Astfel, în cauză, există probe că în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel şi-a folosit influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, pentru numirea, în funcţia de director executiv al DJAOV Neamţ, a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenţiona să o deruleze", au arătat procurorii.

Pentru acest "serviciu", Ursărescu ar fi acceptat promisiunea de a primi de la Marius Crăciun 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.

Gruparea ar fi fost sprijinită, susţin procurorii, şi prin: "desigilarea cisternelor de către angajaţii DJAOV Neamţ imediat după sosirea acestora şi asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenţa exercitată de inculpatul Grosu Valentin; obţinerea rapidă a autorizaţiei de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate atât de Grosu Valentin şi o altă persoană; consilierea şi oferirea de informaţii asupra acţiunilor autorităţilor vamale, asigurată atât de Grosu Valentin cât şi de inculpatul Andrei Răzvan; atitudinea pasivă a funcţionarilor vamali, inclusiv cei menţionaţi anterior, care, deşi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operaţiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora".

În schimbul acestei "protecţii", asigurată pe diferite paliere, de către Dorinel Ursărescu, Valentin Grosu şi Răzvan Andrei, Crăciun a promis şi a remis, direct sau indirect, sume de bani.

Valentin Grosu este suspectat că, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, în calitate de director al DJAOV Bacău, a solicitat sume de bani neprecizate, iar în 7 martie 2013 a primit echivalentul în lei a sumei de 5.000 de euro de la Marius Crăciun, pentru a-şi exercita influenţa asupra directorului DJAOV Neamţ.

"Prin acest demers s-a urmărit obţinerea unei autorizaţii de destinatar înregistrat, solicitată de o firmă controlată de inculpatul Crăciun Marius şi facilitarea desfăşurării cu celeritate a operaţiunilor comerciale cu produse accizabile desfăşurate de societatea respectivă", au precizat procurorii.

De asemenea, anchetatorii au probe că, în perioada februarie -martie 2013, Răzvan Andrei a pretins de la Marius Crăciun şi de la o altă persoană sume de bani iniţial necuantificate, iar apoi precizate la suma de 1.000 de euro, majorată ulterior la 2.000 de euro. În luna martie 2013, Răzvan Andrei ar fi primit de la Crăciun, printr-un intermediar, suma de 1.000 de euro.

"În schimbul acestor bani, inspectorul Andrei Răzvan a lăsat să se creadă că are influenţă asupra colegilor săi din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor - Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale, promiţând că îi va determina pe aceştia să îşi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a permite derularea operaţiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul aceleiaşi firme controlate de inculpatul Crăciun Marius", susţin anchetatorii.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite