„Copiii romi vânduţi ai României“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
romi

O bandă criminală din localitatea Ţăndărei a traficat mii de copii romi în occident, obligându-i să cerşească şi să fure. Cotidianul Neue Zürcher Zeitung (NZZ) a publicat o investigaţie amplă a jurnalistei Ani Sandu.

La Ţăndărei, ”Titi” este autoritatea supremă. Oamenii se tem de bărbatul de 66 de ani, pe numele real Constantin Radu. Dar acesta şi-a extins influenţa mult peste graniţele localităţii din judeţul Ialomiţa. În mai toată Europa. Autorităţile britanice şi române încearcă de aproximativ 10 ani să oprească activităţile criminale ale uneia dintre cele mai mari bande de traficanţi de copii din Europa, condusă de Titi. De fapt, mai mult cele britanice.

Mii de copii romi au fost traficaţi în occident de către clanul din Ţăndărei şi obligaţi să desfăşoare activităţi criminale. Cu toate acestea, realitatea tristă este că mulţi membri ai clanului mafiot sunt încă liberi.

Cotidianul Neue Zürcher Zeitung a publicat, sub titlul "Copiii romi vânduţi ai României", investigaţia amplă realizată de jurnalista Ani Sandu în cadrul Balkan Fellowship for Jounalistic Excellence. Ani Sandu, care a fost premiată pentru articolul ei, a documentat întreaga poveste în Ţăndărei, Târgu Mureş, Bucureşti şi Londra.

Descriind strategiile folosite de membrii clanului mafiot pentru a trimite copiii la cerşit şi furat în Marea Britanie, Bernie Gravett, fost inspector-şef al Poliţiei Metropolitane din Londra şi şef al anchetei din Marea Britanie, a declarat, în interviul cu Sandu, că modul în care operau semăna cu o adevărată "operaţiune militară." Inclusiv un sugar de opt săptămâni a fost sedat şi folosit la cerşit.

Pedepsiţi în Marea Britanie, liberi în România

În data de 8 aprilie 2010, aproximativ 300 de poliţişti români şi britanici cu cagule au luat cu asalt 34 de case din Ţăndărei. În urma raidului amplu, în casele suspecţilor au fost găsite teancuri de bani, lingouri de aur, certificate de naştere şi arme ascunse în podea. 18 persoane au fost arestate pe loc, printre care şi Constantin Radu, aşa-zisul Titi.

”Pe lângă traficul de minori, pentru care riscă până la 12 ani de închisoare, inculpaţii sunt acuzaţi de constituire a unui grup criminal organizat, spălare de bani şi nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor”, scrie Sandu. ”Toţi neagă acuzaţiile. Procuratura a ales judecarea cazului în judeţul Harghita, la 350 de kilometri de Ţăndărei, în ideea de a împiedica banda să influenţeze procesul”.

Zeci de persoane au fost arestate în România şi Marea Britanie, după această operaţiune fără precedent. Dar justiţia funcţionează diferit în cele două ţări, scrie cotidianul elveţian: dacă în Marea Britanie au fost condamnate peste 100 de persoane din acest clan pentru diverse delicte, de la trafic de persoane, spălare de bani şi până la tratamente rele aplicate copiilor, în România, judecătorii i-au achitat, în februarie 2019, pe toţi inculpaţii. 

Toţi inculpaţii s-au declarat nevinovaţi. Unii au declarat că li s-au făcut înscenări, alţii că nu-şi aduc aminte. O persoană susţinea că are 13 copii în Mare Britanie şi că primeşte 200 de lire sterline ajutor social pentru fiecare. Procesul s-a tot amânat. ”În decembrie 2018 s-a împlinit termenul de prescripţie pentru unele acuzaţii, cum ar fi cele legate de arme şi de constituire a unui grup criminal organizat. S-a întâmplat în urma unor schimbări făcute în Codul Penal în 2014, prin care care au fost reduse sentinţele şi termenele de prescripţie pentru anumite fapte”, scrie Sandu.

Pentru restul acuzaţiilor, judecătorul a considerat că nu există probe suficiente. ”La auzul acestei veşti triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiţie penală din România a dat greş atât faţă de copiii care au fost trataţi şi exploataţi, cât şi faţă de viitoarele victime. Gruparea din Ţăndărei devine şi mai puternică cu această decizie atroce a Curţii. Este o zi tristă pentru justiţia din România”, a declarat Bernie Gravett pentru G4media.ro. Gravett e de părere că în Marea Britanie, clanul ar fi fost de mult la închisoare.

Sume incredibile şi relaţii cu poliţia locală

Ani Sandu aminteşte statisticile Comisiei Europene, conform cărora aproape trei sferturi dintre victimele traficului de persoane din Europa sunt originare din România.

”Anchetatorii au descoperit că liderii grupului se îndreptau către familii rome sărace din România şi se ofereau să le ia un copil să-l ducă peste graniţă pentru a câştiga bani. Tariful pentru acest lucru era de 1.000 de euro pe copil, potrivit lui Gravett. Grupul dădea cu împrumut banii, percepând dobândă, iar familia rămânea mereu îndatorată, aşa că ajungea să trimită încă un copil, şi încă unul, până când întreaga familie părăsea ţara, lucrând pentru grupare”, scrie Sandu. În anul 2008, Comisia Europeană a contribuit cu un milion de euro pentru ca poliţia britanică şi cea din România să oprească această grupare.

Investigaţia jurnalistei din România scoate la iveală şi sumele inimaginabile câştigate de clanul mafiot. Conform estimărilor lui Gravett, din 2002 grupul ar fi traficat până la 10.000 de copii - mult mai mulţi decât numărul identificat în anchetă, fiecare copil strângând pentru grupare aproximativ 160.000 de euro pe an. Banii mergeau către Titi, prin MoneyGram şi Western Union sau au fost aduşi cash în România de unii oameni din grup.

Conform rechizitoriului, şeful clanului din Ţăndărei avea relaţii strânse cu poliţia locală. 

Liberi şi deasupra legii

Cei 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi definitiv, la sfârşitul lunii decembrie 2019, de Curtea de Apel Târgu-Mureş.

Dar conform unor surse ale poliţiei, mafia din Ţăndărei este încă activă pe străzile din Marea Britanie, Franţa şi Spania. Copiii sunt traficaţi în continuare dintr-o ţară în alta şi obligaţi să fure sau să cerşească pentru capii clanului. Fostul inspector-şef al Poliţiei Metropolitane din Londra şi şef al anchetei din Marea Britanie, Gravett, e convins că aceştia "fac ceea ce fac de ani de zile şi se pare că se află deasupra legii”, scrie autoarea Ani Sandu în finalul articolului din cotidianul elveţian NZZ.

Lavinia Pitu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite