Averea lui Mugur Isărescu, verificată de Agenţia Naţională de Integritate în urma unei sesizări. Guvernatorul BNR nu a fost notificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu este guvernatorul BNR FOTO Mediafax
Mugur Isărescu este guvernatorul BNR FOTO Mediafax

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) verifică averea lui Mugur Isărescu şi posibilele conflicte de interese ale guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). Aceasta vine după ce la ANI a fost depusă o plângere pe numele lui Mugur Isărescu.

UPDATE Guvernatorul BNR nu a fost notificat cu privire la începerea verificării averii, potrivit lui Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale. El a spus că informaţiile din declaraţiile de avere sunt clare şi corecte, inclusiv în ceea ce priveşte creditele şi derularea lor. "Lucrurile sunt clare şi explicate la nivelul informaţiilor incluse în declaraţiile de avere, documente oficiale, şi unde sunt toate creditele trecute, în desfăşurarea lor. Nu există o altă sesizare faţă de cea a Asociaţiei Parakletos, iar ANI trebuie să răspundă, potrivit legii", a explicat Suciu.

Mai exact, pe 18 februarie, Asociaţia Parakletos a solicitat inspectorilor ANI să stabilească dacă există „vreo stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese între calitatea domnului Mugur Isărescu de debitorul al băncii Volksbank şi aceea de guvernator al Băncii Naţionale a României", în condiţiile în care Isărescu a negat că a avut vreodată un credit de la Volksbank, credit menţionat în declaraţia de avere din 2007, dată după care a dispărut numele creditorului din documentul oficial, însă creditul în valoare de aproape 700.000 de lei a rămas, arată economica.net.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc pe 4 februarie, Isărescu a declarat că nu a avut niciodată credit la Volksbank România, ci a fost doar debitor la BRD. 

La începutul lunii februarie, jurnaliştii i-au spus lui Mugur Isărescu că în 2009 vorbea despre comisionul de rezervă minimă obligatorie care i se percepea la un credit contractat de la Volksbank. După un scurt schimb de replici cu jurnalistul Economica.net, Isărescu răspunde: "N-am avut niciodată credit de la Volksbank. Deci, îmi pare rpu, atunci am încheiat discuţia, Nu am luat niciodată credit de la Volksbank. Am avut un singur credit la UniCredit“. 

Ulterior,Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu, a declarat, într-o intervenţie la România TV, că guvernatorului BNR a refinanţat acel împrumut la o altă bancă, şi, prin urmare, şi-a amintit banca la care a rambursat creditul, nu pe cea de unde l-a contractat. 

"Am şi eu declaraţia (de avere- n.r.)în faţă, am vorbit cu guvernatorul în această dimineaţă. Aşa este. Acum 10 ani, în 2006, a contractat un credit la Volksbank, apoi a fost refinanţat şi mutat la o altă bancă. Acum creditul este achitat, prin urmare Guvernatorul şi-a amintit unde a achitat creditul, nu unde l-a luat. I-a ieşit din cap ideea că creditul a fost luat de la Volskbank”, a declarat Vasilescu.

Sesizarea depusă de Asociaţia Parakletos la ANI:

Sesizare,

Având în vedere:

- prevederile legale potrivit cărora Agenţia Naţională pentru Integritate îndeplineşte activitatea de evaluare din oficiu sau la sesizarea oricărei persoane fizice sau juridice;

- declaraţiile domnului guvernator al Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, din data de 4 februarie 2015, făcute în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Băncii Naţionale a României, potrivit cărora dl. guvernator nu ar fi contractat niciodată un credit cu banca Volksbank;

- declaraţia de avere a dlui guvernator aferentă anului 2007, aflată pe site-ul BNR, din care rezultă, în contradicţie cu declaraţia sus-menţionată, că în anul 2006 dl guvernator avea un credit contractat cu banca Volksbank în valoare de 698.617 lei, pe o perioadă de 10 ani (2006-2016);

- declaraţiile de avere din 2008 şi 2009 în care nu se mai specifică indentitatea băncii creditoare, fiind înlocuită cu sintagma "o instituţie de credit din România". Cel mai probabil este vorba despre acelaşi credit, întrucât perioada de creditare este aceeaşi, 2006-2016, sumele aflate în sold fiind similare. În declaraţia de avere din 2010 nu se mai menţionează !liciun credit, ceea ce indică o rambursare a creditului contractat în 2006, cel mai probabil în 2009;

- declaraţiile publice ale domnului Adrian Vasilescu, consilier al dlui guvernator, Mugur Isărescu, potrivit cărora numele băncii creditoare nu a mai fost specificat în declaraţiile de avere ale guvernatorului BNR, ca urmare a unei înţelegeri intervenite între Banca Naţională a României şi Agenţia Naţională pentru Integritate;

- declaraţiile publice ale domnului Adrian Vasilescu, consilier al dlui guvernator, Mugur Isărescu, potrivit cărora înţelegerea menţionată, dintre Banca Naţională a României şi Agenţia Naţională pentru Integritate „a căzut" în anul 2013.

Solicităm Agenţiei Naţionale pentru Integritate, ca în baza competenţelor conferite în baza legii, să stabilească dacă situaţia de fapt descrisă mai sus atrage vreo stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese între calitatea domnului Mugur Isărescu de debitorul al băncii Volksbank şi aceea de guvernator al Băncii Naţionale a României.

Din câte cunoaştem, prevederile Legii nr.115 din 1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici nu au suferit modificări În ceea ce priveşte obligaţia persoanei declarante de a specifica numele băncii creditoare şi nu au prevăzut vreo derogare în ceea ce îl priveşte pe domnul guvernator al Băncii Naţionale a României.

În plus, vă rugăm să ne comunicaţi care este, în opinia instituţiei dumneavoastră, forţa juridică a Ghidului pentru completarea declaraţiilor de avere.

În acest context, în temeiul Legii 544/2001, vă rugăm să ne comunicaţi dacă a existat un acord între Agenţia Naţională de Integritate şi Banca Naţională a României în baza căruia s-ar fi acordat derogări personalului Băncii Naţionale a României în privinţa completării declaraţiilor de avere.

De asemenea, în cazul în care au fost acordate astfel de derogări, vă rugăm să ne comunicaţi temeiul legal care a stat la baza acestora.

În declaraţia de avere din noiembrie 2007, Mugur Isărescu preciza că a contractat un credit de la Volksbank România în 2006, cu scadenţa în 2007, cu un sold de 698.617 lei. Guvernatorul BNR ar fi luat acest credit pentru a cumpăra un apartament într-un complex rezidenţial din Băneasa, pe care, ulterior, i l-a donat fiului său.

Cu toate acestea, în declaraţiile de avere din următorii doi ani, deşi creditul apărea, nu era trecut şi numele debitorului, ci scria „O instituţie de credit din România”.

Averea lui Mugur Isărescu

Potrivit ultimei declaraţii de avere a lui Mugur Isărescu, din noiembrie 2014, Mugur Isărescu este proprietar, alături de soţia sa, a unui teren agricol şi intravilan de 14.610 metri pătraţi în comuna Gruiu, sat Siliştea Snagovului, pe care l-a achiziţionat o parte în 1994 şi o altă parte în 2004. 

De asemenea, mai deţine un teren de 33,53 metri pătraţi, în Sectorul 1 din Bucureşti, aferent apartamentului achiziţionat în 2012. Soţia mai deţine un teren intravilan de 227,9 metri pătraţi în Drăgăşani, judeţul Vâlcea, unde a construit în 2003 o casă de vacanţă. Familia Isărescu deţine o casă de 260 de metri pătraţi construită în 2000 la Siliştea Snagov, dar şi un apartament cumpărat în 2012 în Bucureşti, cu o suprafaţă de 127,23 metri pătraţi.

Guvernatorul BNR este proprietarul unui autoturism Eagle fabricat în 1993, dar şi al unei bărci cu motor Delta, fabricată în 2004.

Valoarea bijuteriilor deţinute de familia guvernatorului se ridică la aproximativ 62.000 de euro, colecţia numismatică - 40.300 de euro, cea de tablouri şi icoane - 23.300 de euro, iar vesela de argint - la 4.000 de euro.

Isărescu, 12 conturi la patru bănci din România

Mugur Isărescu are deschise 12 conturi curente la patru bănci din România, în lei, euro sau dolari, dar şi şapte depozite bancare. Astfel, la BCR are un depozit de 3.900 de euro constiuit în 2013, unul de 10.703 de euro deschis tot în 2013 şi unul de 5.459 de dolari deschis în 2002. La UniCredit Ţiriac Bank, guvernatorul BNR are un depozit de 4.668 de euro deschis în 2012 şi încă unul de 3.575 de dolari constituit în acelaşi an. Isărescu mai are un depozit din 2008 de 6.864 de dolari la ING bank şi unul de 2.904 dolari, din 2013-2014, la Raiffeisen Bank. 

La capitolul plasamente şi investiţii directe, declaraţia de avere din noiembrie 2014 prevede că Mugur Isărescu deţine 80 de titluri la compania lafarge România, cu o valoare de 200 de lei, 79,40% părţi sociale din compania SC Măr SRL, adică o valoare a capitalului de 1,159 milioane de lei, dar a acordat acestei companii şi un împrumut de 250.882 de lei. 

Mugur Isărescu nu mai are datorii la bănci. Nu figurează în declaraţia de avere cu niciun credit, asta după ce în 2012 a contractat un împrumut de 421.319 lei, pe o perioadă de numai doi ani, pentru achiziţionarea apartamentului din zona Arcului de Triumf.

Isărescu a obţinut în 2013 venituri de 896 de lei din activitatea didactică derulată la Academia de Studii Economice şi 34.428 de lei din funcţia de preşedinte de secţie la Academia Română. Salariul de guvernator al lui Isărescu nu este făcut public, iar presa a informat de mai multe ori, pe surse, că acesta s-ar ridica la aproximativ 10.000 de euro.

În 2013, Mugur Isărescu, dar şi soţia sa au încasat dividende de câte 113,32 lei pentru acţiunile deţinute la Lafarge. Soţia a mai încasat o pensie de 7.416 lei în 2013, dar şi venituri de 2.700 de lei din activităţi agricole.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite