Afaceristul Mircea Tudor, naşul adjunctului procurorului general al României, acuzat de cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Tudor
Mircea Tudor

Mircea Tudor, preşedintele companiei MB Telecom, a fost pus vineri sub urmărire penală de procurorii DNA, pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală, fiind acuzat că a plătit 6 milioane de lei unui avocat din Teleorman, pentru a fi ajutat să câştige licitaţii organizate de Autoritatea Naţională a Vămilor.


Potrivit unui comunicat al DNA, Mircea Tudor trebuie să plătească o cauţiune de un milion de lei, până la data de 30 iunie. În acelaşi dosar, Liviu Ardeiaş, la data faptei avocat în Baroul Teleorman, în prezent aflat în detenţie, este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Relaţiile cu Bogdan Licu

Afaceristul este prietenul şi naşul adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu, cel care a ocupat, pentru o perioadă scurtă, şi funcţia de procuror general interimar al României. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere a lui Bogdan Licu, acesta s-a împrumutat la Mircea Tudor cu suma de 300.000 de euro. Este vorba de două împrumuturi, unul de 100.000 de euro, luat în 2008 şi scadent în 2025, şi unul de 200.000 de euro, luat în 2011, şi scadent în 2025.

Mircea Tudor a înfiinţat, în 1994 firma MB Telecom şi a câştigat de două ori marele Premiu la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, în 2009 pentru scanerul de camioane „Roboscan” şi în 2013 pentru scanerul de avioane „Roboscan 2M Aeria”. Tudor este preşedintele Centrului Est-European pentru Cercetare Aplicativă Integrată.

Afaceristul a povestit, în luna martie, Cuma a juns să fie amic cu Licu şi să-l împrumute cu bani. „S-au strâns relaţiile între noi până când am devenit foarte buni prieteni. După aia i-am propus să se mute lângă mine. Eu eram deja în Baloteşti şi s-a mutat. A fost un teren de vânzare. I-am zis: «Bogdan, e un teren de vânzare aproape, la două case de mine». Şi când şi-a făcut casa în Baloteşti, el a vândut prin Bucureşti ceva şi i-au ajuns banii doar să-şi cumpere teren, nu să-şi facă şi casă. Şi i-am zis «Ok, te ajut». E cel mai bun prieten al meu. Acum suntem vecini la 3 case distanţă. Ne vizităm în fiecare săptămână. Mâncăm împreună, bem împreună, vorbim despre femei, despre proiectele mele. Eu n-am apartament în Central Park. Bogdan a zis: «Eu vreau să-mi iau apartament în Central Park şi nu satisfac condiţiile de creditare» şi am zis: «Ok, te susţin eu» şi cu asta basta” ,a  spus Mircea Tudor, citat de Romania Liberă.

DNA: Intervenţii la funcţionari

În cazul de la DNA, procurorii susţin că, în intervalul noiembrie 2010 — aprilie 2011, Liviu Ardeiaş a primit, în două tranşe, în mod indirect, prin intermediul unor operaţiuni comerciale fictive, suma de 6.000.000 de lei de la Mircea Tudor (asociatul şi administratorul unei societăţi comerciale), promiţând în schimb că va interveni la anumiţi funcţionari din cadrul unor autorităţi, în vederea obţinerii documentelor despre care susţinea că ar fi fost necesare adjudecării, de către societatea lui Mircea Tudor, a unor contracte cu Autoritatea Naţională a Vămilor privind sisteme de securizare.

Liviu Ardeiaş ar fi încasat comisionul de şase milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane euro), ca procentaj din contractele încheiate cu Autoritatea Naţională a Vămilor, pe baza a două facturi emise de cabinetul său de avocatură. Imediat ce i-au intrat banii în cont, acesta i-a ridicat de la casieria băncii.
Anchetatorii arată că banii au fost primiţi indirect, prin intermediul unor operaţiuni comerciale simulate, desfăşurate între societatea lui Mircea Tudor şi cabinetul avocatului Liviu Ardeiaş, prima tranşă, în cuantum de 3.800.000 lei, la data de 29 noiembrie 2010, iar cea de-a doua tranşă, de 2.200.000 lei, la data de 27 aprilie 2011.

Suma de şase milioane lei încasată de Liviu Ardeiaş a fost înregistrată în contabilitatea acelei societăţi drept cheltuială cu achiziţii de prestări servicii, deşi banii ar fi fost folosiţi, în realitate, pentru plata influenţei menţionate.

Prejudiciul ar fi de 227.492 de euro

Conform DNA, în acest caz s-a creat un prejudiciu la bugetul de stat de 960.000 lei (echivalentul a 227.492 de euro), reprezentând impozit pe profit pe care societatea respectivă era obligată să îl plătească statului.  Mircea Tudor a fost chemat vineri la DNA, unde a fost anunţat că a fost pus sub acuzare.

Avocatul Liviu Ardeiaş a mai fost trimis în judecată, alături de alte persoane, la 11 aprilie 2013, fiind condamnat definitiv la 6 ani închisoare cu executare, în noiembrie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru tentativă de înşelăciune. Într-un alt dosar, el a fost trimis în judecată, la 17 iunie 2013, pentru infracţiuni de evaziune fiscală, fiind condamnat definitiv, la 3 mai 2016, la cinci ani închisoare.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite