În România nu există încă niciun caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România nu există încă niciun caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
În România nu există încă niciun caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Toate cele 13 persoane de la Gorj care au intrat în contact cu cetăţenul italian care s-a îmbolnăvit de coronavirus nu au fost infestaţi cu virusul gripal. Aşadar până în acest moment în România nu avem niciun caz confirmat de îmbolnăvire cu noul coronavirus. 69 de persoane sunt însă în carantină şi 4000 izolate la domiciliu, 900 fiind din Bucureşti.

 În acest moment mai sunt în analiză la Institutul Matei Balş 19 probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetăţeanul italian depistat pozitiv de autorităţile italiene.

„Avem şi rezultatele. Toate cele 13 persoane de la Gorj, contacţi direcţi au test negativ coronavirus. Mai sunt în lucru 19 teste cu persoane care nu au fost contacţi direcţi”, a anunţat Nelu Tătaru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, referindu-se la cazul cetăţeanului italian diagnosticat cu coronavirus după ce s-a aflat timp de cinci zile în România.

De asemenea, toate persoanele care vin din zone închise sunt puse în carantină instituţionalizată 14 zile. Vor fi testaţi la intrarea în carantină iar la ieşire vor fi testaţi din nou, iar testele la diferenţă de 24 de ore trebuie să fie negative.

Persoanele care vin din alte zone vor fi izolate la domiciliu, împreună cu familiile. 

Comitetele judeţene de urgenţă vor administra aceste centre de carantină.

Cei izolaţi voluntar vor ţine legătura cu medicul de familie sau Direcţia pentru Sănătate Publică.

”Toate testele de până azi, inclusiv cele de la Buzău, sunt negative, la fel şi Alba Iulia, mama, tata şi copilul”, a precizat Tătaru

Azi la ora 14:00 se aflau 69 persoane în carantină. „Primele 10 cazuri de coronavirus din România vor fi tratate la Istitutul Matei Balş, iar celălalte în restul centrelor din ţară”, a mai declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru. În acelaşi timp, la nivelul ţării s-au identificat 4.000 de locuri pentru cei care vor intra în carantină.

Medicul Raed Arafat a explicat şi în ce stadiu sunt procedurile de achiziţie pentru termo-scannere. „În cursul serii vom avea contractul pentru termo-scannerele care vor fi montate în toate aeroporturile. Mâine se vor face şi alte proceduri de achiziţie pentru alte materiale. Am semnale că sunt firme interesate”, a declarat Raed Arafat.

Arafat: Să nu devină fiecare caz o poveste de panică până ies rezultatele

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a făcut un nou apel la informare corectă, spunând: "Să nu devină fiecare caz o poveste de panică până ies rezultatele".

El a dat exemplul unui aşa-zis ordin de ministru elaborat astfel încât să pară real şi distribuit pe reţele de socializare, îndemnând populaţia să nu creadă astfel de materiale. Arafat a precizat că eventuala apariţie a unui caz confirmat de coronavirus nu înseamnă imediat declanşarea unei epidemii.

"Ştirile false continuă să apară. A fost un ordin de ministru elaborat, scris de cineva, şi transmis pe Facebook, sms, care pentru un om de rând nu are cum să înţeleagă că nu e un ordin real. Sunt oameni care elaborează aceste documente pentru a dezinforma şi induce panică. Populaţia să nu creadă astfel de materiale care ajung pe Facebook, sms, Whatsapp", a îndemnat Arafat.

Referitor la materialele de protecţi şi la lipsa măştilor din farmacii, el a precizat că mai există stocuri din perioada Ebola şi stocuri proprii ale spitalelor, spunând că acestea nu sunt multe, dar pentru asta se face achiziţia materialelor de urgneţă. Lipsa măştilor în farmacii este în toată Europa, a spus el.

"Sunt convins că vor apărea măştile, cu preţuri mari, vom lua măsuri şi în acest sens. Vom reuşi să avem rezervă de măşti pentru distriubuirea gratuită, dacă devine situaţia de epidemie", a afirmat Arafat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite