FOTO VIDEO Mii de oameni au protestat în Capitală. Un manifestant s-a urcat pe o maşină a Jandarmeriei, în Piaţa Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni au mărşăluit sâmbătă seară în centrul Capitalei, de la Piaţa Universităţii spre Guvern şi apoi în Piaţa Revoluţiei, pentru a se întoarce, patru ore mai târziu, în locul în care s-au întâlnit. Ei au cerut demisia Guvernului şi a şefului statului, iar pe traseu s-au oprit de câteva ori pentru a aprinde lumânări în memoria eroilor căzuţi în Revoluţia din 1989.

UPDATE 22.00 După ce au părăsit Piaţa Revoluţiei, manifestanţii au mai protestat în jur de jumătate de oră la Universitate, blocând rondul şi strigând „Parlament penal, fugi de tribunal!“ Oamenii au scandat „Cinste lor, eroilor!“ şi astfel protestul s-a încheiat.

image

FOTO Facebook/Rezistenţa Urbană

UPDATE 21.20 În Piaţa Revoluţiei numărul protestatarilor a scăzut, în faţa MAI aflându-se câteva sute de protestatari. 

UPDATE 20.50 Protestatarii plecaţi în marş de la Piaţa Victoriei au ajuns în faţa sediului MAI din Piaţa Revoluţiei, unde au fost întâmpinaţi de un cordon de jandarmi şi de maşini dotate cu turnuri cu apă. Un bărbat îmbrăcat în alb şi cu un tricolor pe umeri, cunoscut ca participant la majoritatea protestelor din Bucureşti, s-a urcat pe o maşină a Jandarmeriei, de unde a coborât după câteva minute, după ce a fost convins de un negociator. 

După ce manifestantul a coborât de pe maşina Jandarmeriei, protestatarii au scandat "Jandarmeria apără hoţia!", iar apoi "Uniţi, salvăm Jandarmeria!", iar cineva a aruncat cu o piatră în maşină. Se strigă „România, stat poliţienesc“.

image

FOTO Facebook/Rezistenţa Urbană

UPDATE 20.25 Protestul în faţa Guvernului a luat sfârşit, mulţimea îndreptându-se, spre Piaţa Revoluţiei, pe Calea Victoriei, unde traficul rutier este blocat. Acolo vor să ţină un moment de reculegere. Cu excepţia a două petarde aruncate în Piaţa Victoriei nu au existat incidente

UPDATE 20:00 Oreste s-a adresat protestatarilor printr-o portavoce, spunând despre premierul Victor Ponta că „este copilul lui Iliescu făcut cu Năstase“. 

UPDATE 19.50 Mulţimea de protestatari a ajuns în Piaţa Victoriei, circulaţia în zonă fiind blocată. Manifestanţii huiduie cordonul masiv de scutieri din faţa clădirii Guvernului şi strigă „Jandarmeria apără hoţia“, „Cea mai proastă meserie este la Jandarmerie!“, „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu!

image

FOTO Facebook/Rezistenţa Urbană

Jandarmii nu i-au însoţit pe traseu pe protestatari, aşa că nu au existat incidente. Oamenii protestează paşnic: sar, aplaudă şi scandează Săriţi cu toţii şi strigaţi tare că România nu e de vânzare“. 


UPDATE 19.30 Printre miile de protestatari care se îndreaptă spre Guvern se află şi membri din galeriile echipelor de fotbal, care au aruncat cu petarde, de cel puţin cinci ori. 

Mulţimea strigă „Jos Guvernul mincinos" şi „Uniţi salvăm toată România“. 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat, pentru adevarul.ro, că nu ştie numărul protestatarilor pentru că aceştia sunt în mişcare, dar că atunci când au plecat din Piaţa Universităţii erau „câteva sute“. 

image

FOTO Facebook/Rezistenţa Urbană

UPDATE 19.00 După un moment de reculegere în faţa Hotelului Intercontinental, în amintirea celor căzuţi la Revoluţie, cei aproximativ 1.000 de oameni au pornit în marş spre Piaţa Victoriei. De acolo se vor reîntoarce în Piaţa Universităţii, unde vor să continue protestul paşnic. Manifestanţii au îngenuncheat şi în faţa Sălii Dalles, unde au strigat ”Nimeni judecat pentru sângele vărsat”.

UPDATE 18.00 Câteva sute de protestatari au blocat PIaţa Universităţii din Capitală. Ei au intrat pe carosabil, blocând circulaţia pe bulevardul Nicolae Bălcescu. În zonă se află şi poliţişti de la Rutieră.

Manifestanţii, printre care activişti anti-Roşia Montană, anti-gaze de şist şi revoluţionari, au steaguri tricolore şi bannere pe care scrie „Adevărata Românie este în stradă, nu la microfon!“, „România nu se schimbă cu telecomanda!“. Grupul intenţionează să plece spre Guvern, cu o pancartă mare pe care scrie „Moarte Guvernului“.

image

În mijlocul lor a venit şi liderul Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, care a fost însă apostrofat de câţiva manifestanţi şi obligat să iasă din mulţime. Acesta aprinsese o lumânare la Monumentul Erorilor de la Piaţa Universităţii, moment în care mai mulţi protestatari l-au recunoscut şi au spus că membrii partidelor politice nu au ce să caute printre ei. Neamţu a fost practic gonit din zonă, în ciuda protestelor sale.

Imagini de la protestele din 21 decembrie din Piaţa Universităţii: „România, trezeşte-te!"

În faţa Universităţii Bucureşti se află un grup de protestatari în mijlocul cărora 3 preoţi cântă colinde. Toţi ţin lumânări aprinse în mână.

image

FOTO Facebook/Vlad Ursuleanu

Protestatarii au aprins lumânări la monumentul Eroilor Revoluţiei române. Mulţimea continuă să crească.

image

Protestatarii s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare, unde au stabilit să-şi dea întâlnire de la ora 17.30 în Piaţa Universităţii din Capitală. Pe internet a circulat un manifest denumit "Declaraţia de la Bucureşti. 21 decembrie 2013", în care se cere, printre altele, demisia Guvernului şi a şefului statului, "abrogarea" noilor modificări aduse Codului penal şi interzicerea mineritului pe bază de cianuri şi a fracturării hidraulice.

Deşi acţiunea este îndreptată în primul rând către comemorarea revoluţionarilor din 1989, pe „ordinea de zi“ a protestului sunt incluse mai multe revendicări: eliminarea obligaţiei de declararea a adunărilor publice, modificarea legii partidelor politice pentru relaxarea condiţiilor de înfiinţare a acestora sau destituirea conducerii jandarmeriei.

Acţiunile au început încă de dimineaţă, atunci când zecdi de bucureştenii s-au dus la Cimitirul Eroilor pentru a depune coroane de flori. Printre aceştia s-au numărat rudele celor care şi-au pierdut viaţa în urmă cu 24 de ani, dar şi oameni care au ieşit în stradă din solidaritate.

În jurul orei 12.30, ceremoniile s-au mutat la troiţa din Piaţa Universităţii, acolo unde circulaţia a fost restricţionată temporar pe bulevardul Nicolae Bălcescu, pe sensul de mers spre Piaţa Romană. 

La eveniment au participat militari din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul“ şi aproximativ 100 de persoane, printre care şi un grup de revoluţionari, cu două bannere. 

Pe unul dintre acestea era scris mesajul „Nu mistificaţi isoria recentă, domnilor istorici. Întrebaţi-l pe Iliescu cine a deturnat Revoluţia din decembrie 1989, cine sunt vinovaţii pentru victime, cine sunt vinovaţii pentru mineriade, când se vor repara prejudiciile. Vrem adevărul. Semnat: Un supravieţuitor", în timp ce pe celălalt se cerea „lustrarea clasei politice instalate după '89“, potrivit Mediafax.

Apoi, bucureştenii s-au îndreptat către Piaţa Romană, depunând şi acolo mai multe coroane şi aprinzând lumânări.

Mâine, vor fi depuse coroane la Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluţiei din Piaţa Revoluţiei, dar şi la sediile radioului şi televiziunii publice, iar luni, în organizarea Jandarmeriei Române, la Monumentul Eroilor Jandarmi de la Aeroportul „Henri Coandă“.

Pe aceeaşi temă:

Manifest pentru protestul din 21 Decembrie

Bucureştenii ies în stradă pentru omagierea celor căzuţi la Revoluţie

Noi proteste în Capitală: Roşia Montană şi Codul Penal scot din nou bucureştenii în stradă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite