Primaria Capitalei vrea majorarea taxelor si impozitelor locale cu 16% la începutul noului an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa CGMB va avea loc pe 18 decembrie. FOTO arhiva Adevărul
Şedinţa CGMB va avea loc pe 18 decembrie. FOTO arhiva Adevărul

Primaria Capitalei propune majorarea taxelor si impozitelor localePrimăria Capitalei doreşte ca la începutul noului an să majoreze taxele şi impozitele locale cu 8-16%. Proiectul se află pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu General al municipiului Bucureşti care va avea loc pe 18 decembrie, iar majorarea va fi aplicată dacă aleşii locali vor aproba această intenţie.

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre prin care oferă posibilitatea administraţiilor locale să majoreze taxele şi impozitele cu până la 16%, procentul de creştere reprezintă rata inflaţiei din perioada 2010-2012.

O dată la trei ani, fiecare ţară membră UE poate majora taxele locale într-o proporţie egală cu inflaţia cumulată în perioada respectivă, dar nu mai mult de 20%. Acum se apropie un astfel de termen (1 ianuarie 2013) pentru România, iar inflaţia cumulată din 2010 până la zi este de 16,05%, aşa că de la anul taxele locale pot fi majorate cu această proporţie.

„Această creştere a taxelor şi impozitelor locale este de fapt o actualizare periodică cu rata inflaţiei. Avem în vedere o creştere cu 8-16%. Nu am hotărât exact. Vom vedea la şedinţa de Consiliul General”, a declarat pentru HotNews.ro, Marcel Nicolaescu, consilier USL şi viceprimar al Capitalei.

Deficit de circa 40 de milioane de euro

Cu toate că proiectul de hotărâre nu a fost încă trimis consilierilor, Silviu Văduva, liderul consilierilor PDL din CGMB susţine că taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 16%, pentru a acoperi deficitul bugetar. „Anul acesta, pana in prezent avem un deficit de circa 40 de milioane de euro. S-au dat banii pe banci, pansele si chioscuri de zeci de mii de euro, iar acum  se majoreaza taxele", a declarat Silviu Vaduva pentru HotNews.ro.

Şi Claudia Tapardel, consilier USL, susţine că . „Acest proiect de hotărâre trebuie pus pe ordinea de zi în fiecare an. În 2012 se stabilesc taxele pentru anul 2013. Hotărârea de Consiliu Local/General se dă în urma hotărârii de Guvern. În mod normal această Hotărâre se dă în luna aprilie, însă nu ştim de ce Guvernul Ungureanu nu a făcut acest lucru.”, susţine Claudia Tapardel.

„Hotărârea de Guvern a fost dată abia acum şi noi am pus pe ordinea de zi proiectul de Hotărâre de Consiliu General. Cuantumul taxelor şi impozitelor locale trebui stabilit până la sfârşitul anului. Acestea se vor majora cu media ratei inflaţiei pe ultimii 3 ani, iar din câte am înţeles aceasta este de 16%. Dar nu vă pot spune exact pentru că Hotărârea de Guvern încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial”, a adăugat Claudia Tapardel.

Taxele si impozitele locale sunt:

- impozitele pe cladiri/terenuri;
- impozitele pentru autovehicule;
- taxele privind eliberarea cetificatelor, avizelor si autorizatiilor;
- taxa de inhumare si concesionare loc de veci;
- taxa de copiere pentru documente publice;
- taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate;
- taxa privind inregistrarea vehiculelor;
- taxa de timbru;

Ponta insistă: mărirea taxelor nu e obligatorie

Premierul Victor Ponta a declarat la finalul şedinţei de Guvern, că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia „până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe“. Actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, „dacă doresc“, a precizat premierul.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite