Carlos Saura aduce filmele sale la „Elvira Popescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul spaniol va fi prezent la Bucureşti cu o serie de filme ce vor fi proiectate de astăzi şi până duminică la cinematograful de pe Bulevardul Dacia. În această seară, de la ora 19.00, va avea loc proiecţia de gală, în prezenţa lui Carlos Saura, cu filmul „Io, Don Giovanni“.

Festivalul Flamenco Clasic se încheie la Bucureşti, în acest weekend, cu o serie de filme ale celebrului regizor spaniol, Carlos Saura. Acesta a abordat în filmele sale subiecte dificile precum dezastrele războiului civil, represiunea franchistă, tabuurile erotice sau cenzura.

Povestea peliculei de la proiecţia de gală, „Io, Don Giovanni“, cel mai recent film al spaniolului, relatează viaţa lui Lorenzo del Ponte, prieten al lui Giacomo Casanova, la Veneţia, şi libretist al lui Wolfgang Amadeus Mozart, cu care lucrase în Austria ca urmare a exilului care-i fusese impus.

Film dedicat lui Goya

Sâmbătă, începând cu ora 16.00, vor rula trei filme: „Carmen“, de la ora 16.00, „Bodas de Sangre“ - ora 18.00 şi „El Amor Brujo“ - ora 20.00. De asemenea, duminică, vor fi proiectate „Flamenco“, de la ora 16.00, „Goya la Bordeaux“ (despre Francisco de Goya), de la ora 18.00 şi celebrul „Tango“, de la ora 20.00. Totodată, pe ecranul de la Elvira Popescu vor rula lungmetraje dedicate de Saura unor personalităţi artistice, Goya la Bordeaux, un film despre Francisco de Goya.

Filmele vor putea fi vizionate în versiune originală cu subtitrări în limba engleză. Biletele se găsesc la casa de bilete a cinematografului, îaintea fiecarei proiecţii, la preţul de 7 lei. Evenimentul este realizat în colaborare cu Institutul Francez.

Cine este Saura
Carlos Saura reprezintă cinematografia spaniolă din a doua jumătate a secolului al XX-lea la superlativ. A început, în 1958, cu un documentar „Cuenca“ şi a continuat cu lungmetrajele „Los golfos“ (1960) şi celebrul „La caza“ (1965), apoi cu „Peppermint frappe“ (1967), filme care au adus neorealismul în Spania.

Seria de filme dedicate dansului spaniol, tangoului, artei flamenco sau filmele muzicale constituie o altă faţetă a operei sale şi marchează momente în istoria genului, din anii ’80 până în prezent. Fados  din 2007 este unul revoluţionar.

Documentarul „Flamenco“ este considerat cel mai important documentar audio-vizual despre aceasta artă. În 1991 filmeaza, în Argentina, pelicula El Sur, bazata pe povestirea cu acelasi nume de Borges. În 2004 filmeaza El séptimo día (2004), povestea unui masacru dintr-o provincie spaniola, pe baza unui scenariu scris de Ray Loriga.

Programul proiecţiilor

Astăzi
19.00 – „Io, Don Giovanni“

Mâine
16.00 – „Carmen“
18.00 – „Bodas de sangre“

Duminică
16.00 – „Flamenco“
20.00 – „Tango“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite