Sfaturile medicilor, după post: consum echilibrat de grăsimi, dulciuri şi alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul are un efect benefic pentru organism, deoarece, în perioada când se ţine, consumul de grăsimi şi proteine animale nu este permis, iar corpul intră într-o perioada de „dezintoxicare". Totuşi, dacă aţi ţinut post o perioadă mai lungă înainte de Paşte, ar trebui să acordaţi o atenţie sporită alimentaţiei şi să evitaţi abuzurile.

Nutriţioniştii sfătuiesc ca, după o perioada de post, să nu trecem brusc la o alimentaţie bogată în grăsimi şi proteine, care pot fi foarte dăunătoare pentru stomac şi pot duce la crize de colecistită şi pancreatită.

Consumul exagerat de grăsimi, preparate din carne condimentată, afumături, murături duc, uneori, la suferinte gastrice ce se manifestă prin dureri epigastrice, arsuri, greţuri şi balonări. În afară de aceste afecţiuni, apar şi suferinţele biliare şi pancreatice. Apoi, multe peroane nu ştiu că mâncarea în exces conduce şi la probleme psihice, cum ar fi astenie, ameţeli, migrene sau iritabilitate.

De asemenea, trebuie moderat consumul de alcool şi băuturi energizante, pentru că acestea produc tensiune, puls crescut şi agresivitate. O plimbare după o masă copioasă este mai mult decât binevenită.

Pentru persoanele care ajung totuşi să aibă astfel de probleme de sănătate, se recomandă să se mănânce moderat şi să nu se consume în exces băuturi alcoolice. Dacă apar arsuri la nivelul stomacului, încercaţi să consumaţi apă cât mai multă, ceaiuri nu foarte fierbinţi, precum şi fructe sau legume proaspete. Acestea au rolul de a ameliora durerile organismului şi de a acţiona ca un pansament gastric.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite