VIDEO Poziţia Socialiştilor faţă de refuzul Blocului ACUM de a accepta dialogul privind formarea unei alianţe: Este o decizie total iresponsabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Socialiştilor consideră că decizia Blocului ACUM de a refuza dialogul cu PSRM privind formarea unei alianţe de guvernare este una total iresponsabilă, iar acest lucru „demonstrează faptul că membrii ACUM au indus în eroare propriii alegători, cărora le-au permis reformarea clasei politice şi rezolvarea problemelor sociale şi economice ale ţării, însă în realitate preferă să stea în opozie”.

„Au preferat să bage capul în nisip şi să nu le pese de evoluţia de mai departe a ţării”, a declarat Ion Ceban într-un briefing de presă.

„Vreau să-i informez pe viitorii deputaţi ACUM că nicio lege nu poate fi votată şi implementată până nu va fi aleasă conducerea Parlamentului, iar multe din ele nu pot fi realizate până nu vom avea un Guvern nou şi funcţional, deoarece fără avizul Guvernului, multe din aceste decizii pot fi calificate ca fiind anticonstituţionale. Pentru a salva ţara este nevoie de o majoritate parlamentară. ACUM a declarat că nu doreşte o majoritate parlamentară. Abordările şi declaraţiile lor sunt populiste şi manifestă incompetenţă faţă de lucrul în Legislativ”, a spus Ion Ceban.

Ion Ceban a subliniat că după refuzul „categoric şi atât de radical al Blocului ACUM, PSRM anunţă că va convoca în viitorul apropiat organele de conducere a partidului pentru determinarea acţiunilor următoare”.

„Nu este exclus că vom anunţa agenda noastră politică după formarea Parlamentului, după prima şedinţă a noii legislaturi”, a adăugat Ceban.

Blocul electoral ACUM, condus de Andrei Năstase şi Maia Sandu, a anunţat marţi, 12 martie, că nu vor da curs invitaţiei PSRM la negocieri şi că nu vor accepta o eventuală alianţă de guvernare nici cu Socialiştii, nici cu Democraţii. Blocul ACUM va propune Parlamentului un set de legi „ce vizează eliberarea instituţiilor statului de sub controlul grupării Plahotniuc”.

Socialiştii au anunţat luni, 11 martie, într-un briefing de presă, că au decis să dea startul discuţiilor cu reprezentanţii tuturor partidelor politice care au acces în Parlament, în vederea formării unor alianţe de guvernare în jurul Partidului Socialiştilor. Primii invitaţi la dialog sunt liderii Blocului ACUM, pentru că ar exista mai multe interese în comun între cele două forţe, decât cu PDM.

Amintim că, după alegerile din 24 februarie, PSRM a obţinut 35 de mandate în Parlament, PDM - 30, ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3.

Înainte de alegeri, PSRM a anunţat că nu va face alianţă cu niciun partid din actualul Parlament. Aceeaşi poziţie a exprimat-o şi Blocul ACUM.

Vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari a anunţat vineri, 1 martie, că democraţii nu-şi doresc alegeri anticipate şi că vor pleda pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

În acest sens, Vladimir Cebotari a subliniat că a transmis o invitaţie la negocieri celor două componente ale Blocului ACUM - PAS şi PPDA, însă la care nu a primit un răspuns.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite