
Curtea Constituţională a admis parţial sesizarea preşedintelui Maia Sandu, prin care s-a solicitat să fie declarate neconstituţionale unele prevederi din Legea cu privire la Guvern. Curtea a declarat neconstituţionale prevederile care îi interzic Guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcţie de demnitate publică, altele decât miniştri, sau în funcţiile publice, transmite IPN.
Curtea a statuat că, până la modificarea legii, guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcţie de demnitate publică, altele decât miniştrii, sau în funcţii publice, pentru un termen determinat, până la o nouă numire a aceleaşi persoane sau a alteia de către un executiv cu puteri depline.
Totodată, Curtea a declarat constituţionale prevederile ce interzic guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcţie persoanele cu funcţie de demnitate publică sau funcţionari publici, cu excepţia cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-şi îndeplini atribuţiile.
A fost declarată inadmisibilă sesizarea în partea referitoarea la controlul constituţionalităţii prevederilor ce stabilesc că guvernul al cărui mandat a încetat nu este în drept să încheie tratate internaţionale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova. De asemenea, nu s-a admis controlul constituţionalităţii unor prevederi ce ţin de interimatul funcţiei de prim-ministru.
Hotărârea este definitivă, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: