Preşedintele CCM, despre discuţia telefonică pe care a avut-o cu Igor Dodon: Interpretările apărute în spaţiul public au la bază tentă politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan, consideră că opiniile care au apărut în spaţiul public cu referire la apelul telefonic primit de la preşedintele Igor Dodon sunt interpretări „absolut neîntemeiate şi au la bază o tentă pur politică”.

Într-un briefing de presă, Vladimir Ţurcan a explicat că, pe 9 aprilie, Curtea Constituţională a examinat sesizarea deputatului Dinu Plîngău, care a solicitat suspendarea unor prevederi din Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020, adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului. Legea prevedea instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor ţării şi a activităţii de întreprinzător în situaţia stării de urgenţă. După amiază, cu majoritatea de voturi, adică patru din şase judecători au fost suspendate nu doar unele prevederi ale legii, dar legea în întregime.

În aceeaşi zi, seara, preşedintele Curţii Constituţionale declară că a fost contactat de Igor Dodon, care l-a întrebat care sunt consecinţele juridice ale deciziei. „În condiţiile complicate ale stării excepţionale în ţară, eu am perceput acest apel telefonic ca o necesitate din partea şefului statului de a fi informat din prima sursă”, a declarat Vladimir Ţurcan. El susţine că i-a explicat preşedintelui că, până la examinarea în fond a sesizării, Legea nr. 56 este suspendată şi nu poate fi aplicată.

De asemenea, preşedintele Curţii Constituţionale spune că i-a comunicat lui Igor Dodon că examinarea tuturor sesizărilor care sunt în agenda Curţii la acelaşi obiect este programată pentru data de 13 aprilie, ora 12.00. „Alte discuţii referitoare la cine şi cum au votat, de ce, nu au avut loc”, a declarat Vladimir Ţurcan.

Preşedintele CC, a remarcat că, la începutul şedinţei din 13 aprilie, „pentru a elimina orice suspiciune sau aluzie din partea acestor comentatori referitor la independenţa şi imparţialitatea Curţii”,  a decis să-şi declare abţinerea de la examinarea sesizării în fond, fiind acceptat acest lucru.

Organizaţiile societăţii civile au criticat discuţiile preşedintelui Republicii Moldova cu preşedintele Curţii Constituţionale cu privire la cauza examinată de Curte. Într-un apel public, reprezentanţii ONG-urilor şi-au exprimt îngrijorarea că „preşedintele Curţii a încercat să se justifice în faţa şefului statului şi şi-a exprimat opinia cu privire la cauza examinată până la emiterea hotărârii Curţii”. Potrivit semnatarilor, un asemenea comportament ştirbeşte grav imaginea Curţii Constituţionale. Organizaţiile semnatare au cerut plenului Curţii Constituţionale să ia o decizie cu privire la această situaţie şi să adopte măsurile care se impun pentru a preveni astfel de situaţii în viitor. De asemenea, au solicitat  preşedintelui Igor Dodon să înceteze orice acţiuni de ingerinţă în activitatea Curţii Constituţionale.

https://www.ipn.md/ro/vladimir-turcan-interpretarile-aparute-in-spatiul-public-au-la-7967_1072888.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite