Mai multe ONG-uri cer Parlamentului să nu examineze proiecte în regim de urgenţă, „fără o justificare plauzibilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu, lider PAS, preşedintele Parlamentului
Igor Grosu, lider PAS, preşedintele Parlamentului

Mai multe organizaţii ale societăţii civile cer Parlamentului să respecte transparenţa decizională şi să se abţină de la examinarea proiectelor de legi în regim de urgenţă, „fără o justificare plauzibilă”, transmite IPN.

Solicitarea vine după ce vineri, 13 august, Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit în şedinţă extraordinară. „Ordinea de zi a şedinţei a inclus adoptarea a opt proiecte. Majoritatea proiectelor incluse în ordinea de zi abordează subiecte cu impact important, cum ar fi modalitatea procedurii de alegere a directorului CNA, modificări conceptuale şi numeroase ale legislaţiei ANI, modificarea Legii cu privire la Procuratură etc. Ele sunt propuse pentru votare într-un termen foarte restrâns de la înregistrare, fără consultări publice (cu excepţia proiectului cu privire la ANI) şi fără o justificare rezonabilă pentru această grabă. Şapte din cele opt proiecte au fost înregistrate la Parlament în mai puţin de 10 zile în urmă”, se arată în apelul public al organizaţiilor.

Organizaţiile-semnatare ale apelului menţionează că Legea privind transparenţa în procesul decizional, Regulamentului Parlamentului şi Concepţia privind cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă prevăd termene şi proceduri cu referire la examinarea proiectelor de legi, consultarea publică, transparenţa decizională, expertiza anticorupţie, avizul Guvernului. „Aceste rigori au fost introduse pentru a preveni abuzurile, a spori legitimitatea proiectelor adoptate şi pentru a oferi o şansă pentru o discutare veritabilă a acestora în vedere identificării celor mai bune soluţii pentru ţară”, susţin semnatarii apelului public.

Organizaţiile societăţii civile semnatare solicită Parlamentului să organizeze consultări publice veritabile şi incluzive a proiectelor de legi de mai sus, respectând cu stricteţe legislaţia cu privire la transparenţa în procesul decizional. În caz contrar, aceasta va eroda încrederea în Parlamentul nou ales, potrivit semnatarilor.

Până în momentul publicării, apelul a fost semnat de 13 organizaţii, însă lista rămâne deschisă. Apelul este semnat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Comunitatea „WatchDog.MD”,  Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Institutul de Politici şi Reforme Europene, Asociaţia „Promo-LEX”,  Amnesty International Moldova,  Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova, Centrul de Politici şi Reforme, Fundatia Est-Europeană, Centrul „Acces-info”, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Documentul a fost expediat preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu, precum şi altor factori de decizie din legislativ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite