Ghimpu ameninţă să-l demită pe Dodon dacă nu-l numeşte pe Valeriu Munteanu la Ministerul Apărării: „Impeachment şi la revedere!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile preşedintelui Igor Dodon, privind faptul că nu va numi în funcţia de ministru al Apărării un unionist, au fost luate în serios de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care îl pregăteşte pentru această funcţie pe actualul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu. Ghimpu afirmă că va supune votului demiterea şefului statului de către Parlament, dacă acesta refuză candidatura liberalului.

Mihai Ghimpu susţine că, potrivit Constituţiei, Igor Dodon este obligat să numească un ministru în funcţie la propunerea premierului, iar pentru a nu lăsa loc de interpretări, liberalii au mers marţi, 10 ianuarie, la Curtea Constituţională pentru ca aceasta să explice atribuţiile şefului statului pe marginea acestui subiect, dacă are sau nu dreptul de veto preşedintele ţării.

La rândul său, Dodon se arată convins că nimeni nu-i poate impune unui preşedinte de stat să semneze un act s-au altul, iar dacă Parlamentul doreşte totuşi să-l impună, atunci să meargă la referendum pentru demiterea sa, însă în viziunea lui Ghimpu anume Legislativul e în drept să demită şeful statului şi nu poporul prin plebiscit.

„Dodon îşi doreşte un ministru care să înceapă a vorbi despre menţinerea armatei ruse pe teritoriul nostru, aşa cum dumnealui a spus că noi am pornit războiul şi nu Rusia, la Nistru. Aşa miniştri nu o să aibă niciodată. Noi mergem cu candidatura lui Valeriu Munteanu, nici nu se discută aici. Constituţia stipulează clar că este obligat şi nu respinge (candidatura ministrului), înseamnă că încalcă Constituţia, când încalci Constituţia înseamnă că ai dreptul de impeachment şi gata, aici avem nevoie doar de susţinerea celorlalţi colegi şi larevedere. Cum am spus, nu mai e prin referendum că a fost ales de popor şi trebuie revocat (de popor) gata, Constituţia nu prevede lucrul acesta, prevede de către Parlament, încalcă Constituţia, înseamnă impeachment şi larevedere”, a declarat Mihai Ghimpu în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova din 10 ianuarie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite