Cum pot vota la prezidenţialele din România cetăţenii români din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri romania

Cetăţenii români aflaţi în Republica Moldova au la dispoziţie 37 de secţii de votare pentru scrutinul prezidenţial care va avea loc în România în luna noiembrie. Potrivit Ambasadei României la Chişinău, o noutate absolută este faptul că cetăţenii români aflaţi în afara graniţelor României pot vota timp de trei zile, transmite IPN.

Secţiile de votare vor fi deschise începând cu ziua de vineri, 8 noiembrie, de la ora 12.00 şi până la ora 21.00. Sâmbătă, 9 noiembrie şi duminică, 10 noiembrie, secţiile de votare se vor deschide la ora 09.00 şi se vor închide la ora 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.

La Chişinău se va putea vota în 12 secţii de votare, la Bălţi vor fi deschise două secţii de votare şi câte o secţie va funcţiona în alte 23 localităţi.

Pentru a putea participa la alegerea preşedintelui României, cetăţenii români aflaţi în Republica Moldova au nevoie de carte de identitate românească sau de paşaport simplu electronic eliberat de autorităţile române, acte aflate în perioada de valabilitate în ziua alegerilor. Pot vota persoanele care au împliniţi 18 ani în ziua scrutinului.

Până pe 15 septembrie 2019, cetăţenii români aflaţi în Republica Moldova au avut posibilitatea să trimită cereri pentru a-şi exprima votul prin corespondenţă.

În cazul în care preşedintele României nu va fi ales din primul tur, va urma un al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 22, 23 şi 24 noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite