Leul moldovenesc va fi acceptat pentru operaţiuni de schimb valutar în România
0Leul moldovenesc va fi acceptat pentru operaţiuni de schimb valutar şi tranzacţii bancare în România. Acest lucru va fi posibil graţie conlucrării cu Banca Comercială Română şi Banca Transilvania, transmite IPN citind un comunicat de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.
La solicitarea BNM, cele două mai mari bănci licenţiate din România, cu o cotă cumulativă de circa o treime din piaţa bancară românească, vor lansa serviciul de schimb valutar lei moldoveneşti (MDL) contra lei româneşti (RON) de către persoanele fizice pe teritoriul României, precum şi serviciul de transferuri bancare în lei moldoveneşti de către una dintre acestea.
Serviciul de schimb valutar MDL/RON va fi disponibil începând cu 1 octombrie 2018 la sucursalele şi ghişeele din principalele oraşe din România. Calendarul lansării şi detalii suplimentare referitoare la noile servicii vor fi comunicate în mod separat de cele două bănci. Banca Comercială Română este acţionar unic al Băncii Comerciale Române Chişinău SA, iar Banca Transilvania este acţionar majoritar, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, al BC „Victoriabank” SA.
Proiectul complex şi inovator este susţinut de băncile centrale de pe ambele maluri ale Prutului cu scopul de a simplifica viaţa cetăţenilor din Republica Moldova care studiază sau muncesc în România, precum şi a călătorilor din ambele ţări.
România este primul partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de 26% în exporturile şi 14% în importurile moldoveneşti în prima jumătate a anului. În domeniul turismului, România este a treia destinaţie a moldovenilor, cu circa 15% din călători, conform datelor pentru primele opt luni ale anului, iar cetăţenii români au reprezentat 20% din toţi turiştii care au vizitat Republica Moldova în aceeaşi perioadă, plasând România pe primul loc printre ţările de origine ale vizitatorilor străini.
BNM mai menţionează că acceptarea pe scară largă a leului moldovenesc pentru schimb valutar în afara graniţelor Republicii Moldova este o premieră şi reprezintă un pas suplimentar spre fortificarea credibilităţii şi convertibilităţii monedei naţionale.