Veaveslav Platon, anunţat în căutare. Judecătorii au admis demersul procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veaceslav Platon

Judecătorii au admis joi, 12 august, demersul Procuraturii Anticorupţie privind aplicarea în privinţa controversatului om de afaceri Veaceslav Platon a măsurii preventive – arestul pentru 30 de zile cu anunţarea în căutare pentru reţinere şi executarea măsurii preventive.

Decizia survine ca urmare a neprezentării inculpatului la şedinţa de judecată, în speţa vizând rejudecarea dosarului în care este acuzat de ”corupere activă” şi ”escrocherie”.

Mai exact, este vorba de dosarul întors pe 30.01.2020 de Curtea de Apel Chişinău la rejudecare, în care Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială ,,Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanţele de judecată.

De asemenea, acesta mai este acuzat şi de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuşi, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

Amintim că Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova şi se află actualmente la Londra. Acesta ar urma să solicite azil politic în Marea Britanie. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a dat de înţeles că fuga lui Platon ar fi fost coordonată cu procurorul general, Alexandru Stoianoglo. Acuzaţiile au fost respinse de Procuratura Generală.

Veaceslav Platon a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară în care anterior fusese condamnat la 18 ani de închisoare. Decizia a fost luată pe 14 iunie 2021, de către Judecătoria Buiucani, este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Din momentul reţinerii preventive în iulie 2016 şi până la eliberarea sa acum un an, pe 15 iunie 2020, Veaceslav Platon a fost deţinut într-o celulă singulară din subsolul Penitenciarului nr.13.

Recent, omul de afaceri a declarat că urma a fi eliberat din închisoare încă în septembrie 2019, la trei luni de la schimbarea guvernării şi fuga din ţară a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Veaceslav Platon, acest lucru însă nu s-a întâmplat din cauza ex-preşedintelui Igor Dodon, care „îşi făcea griji de propriul rating”.

În luna mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că „dosarul în privinţa cetăţeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate”, iar „acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenţionat denaturate şi interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzaţiile în privinţa lui Şor”. „Prin urmare, cetăţeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat şi, respectiv, ilegal îşi ispăşeşte pedeapsa”, se menţiona în declaraţia procurorului general.

Astfel, Procuratura Generală a iniţiat procedura de revizuire a dosarului lui Veceaslav Platon, iar la data de 28 mai curent procurorii au renunţat la acuzaţiile în privinţa omului de afaceri.

Tot la 28 mai, Maia Sandu a declarat că „gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”. Preşedinta a declarat că „este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunţat la învinuiri în raport cu această grupare” şi a promis să analizeze „legalitatea şi temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite