Rusia nu a executat decizia CEDO în cazul şcolilor transnistrene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugenia Halus, directoarea Liceului „Evrika“ din Râbniţa, la ora de Istorie a românilor. FOTO Tudor Iovu
Eugenia Halus, directoarea Liceului „Evrika“ din Râbniţa, la ora de Istorie a românilor. FOTO Tudor Iovu

Federaţia Rusă n-a achitat niciun bănuţ elevilor, părinţilor şi profesorilor din cele trei şcoli transnistrene, deşi Curtea Europeană a Drepturilor Omului o obliga să-i despăgubească cu peste un milion de euro. Sâmbătă a expirat termenul de trei luni dat de CEDO. Cei 300 de dascăli şi elevi cărora li s-a încălcat dreptul la educaţie pe parcursul a 20 de ani spun că nu mai aşteaptă demult nimic de la ruşi.

„Guvernul Republicii Moldova a lăsat o armată de profesori şi copii să lupte împotriva regimului lui Şevciuk. Nu cred că se va schimba ceva“, declară Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Ştefan cel Mare“ din Grigoriopol. Profesoara se plânge că autorităţile noastre au păstrat tăcerea într-un caz atât de răsunător. „Dacă Rusia ar fi câştigat un proces asemănător împotriva SUA, bunăoară, cred că acea zi era declarată sărbătoare naţională“, adaugă profesoarea.

„În decembrie am expediat un set de documente Trezoreriei de stat din Rusia, care trebuie să efectueze transferul. Vom sesiza Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, care urmează să decidă ce sancţiuni îi vor fi aplicate Federaţiei Ruse“, a menţionat Alexandru Postică, juristul Promo-LEX care s-a ocupat de dosarul şcolilor din regiunea transnistreană.

„Comitetul de Miniştri cu privire la supravegherea executării hotărârilor CEDO se întruneşte de patru ori pe an. Prima şedinţă din acest an va avea loc la începutul lunii martie. Reclamanţii urmează să fie mult mai activi în cooperarea cu Comitetul de Miniştri, noi puteam doar să luăm la evidenţă informaţia pe care o vor prezenta”, a precizat pentru Info-Prim Neo agentul guvernamental al Republicii Moldova la CEDO, Lilian Apostol.

Agentul guvernamental a spus că nu sunt sancţiuni clasice pentru neexecutarea hotărârilor CEDO, însă Comitetului de Miniştri poate avea o reacţie diplomatică la nivel internaţional, unde atent se indică asupra unor anumitor deficienţe.

Printr-o decizie din 19 octombrie, CEDO a obligat Rusia să acorde 1.020.000 euro cu titlu de prejudiciu moral copiilor şi profesorilor care s-au opus deciziei Tiraspolului de a închide liceele şi gimnaziile cu predare în limba română. Dosarele au fost depuse la CEDO în 2004.

Ministerul rus de Externe a calificat hotărârea CEDO drept una inechitabilă, tendenţioasă şi ruptă de realitate şi a negat că ar deţine controlul în Transnistria. Iar liderii regimului separatist din stânga Nistrului au acuzat că „CEDO a devenit un instrument de exercitare a presiunii politice“

Mai mult, Tiraspolul califică drept o ofensă pentru „poporul moldovenesc“ formularea din decizia CEDO precum că „limba moldovenească“ în combinaţie cu grafia chirilică nu este folosită şi nici nu este recunoscută nicăieri în lume. „Aducerea grafiei latine a fost un act de violenţă asupra istoriei şi culturii moldoveneşti. În prezent, grafia chirilică tradiţională poporului moldovenesc este păstrată doar în rmn", se arată în comunicatul mae al rmn.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite