Rep. Moldova. Au fost suspendate toate activităţile judiciare de examinare a cauzelor civile şi penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecată

Membrii Comisiei Situaţii Excepţionale din R. Moldova au decis stabilirea unor măsuri specifice în domeniul justiţiei, pe perioada stării de urgenţă.  Astfel, a fost suspendat de drept examinarea de către instanţele de judecată a cauzelor civile, a acţiunilor în contencios administrativ.

Excepţia o constituie cauzele civile: 

-  privind eliberarea ordonanţelor de protecţie; 

-  privind luarea în custodie publică a străinilor şi de prelungire a duratei acesteia; 

-  privind confiscarea averii nejustificate în folosul statului; 

- privind încuviinţarea spitalizării forţate şi tratamentului forţat; 

-  privind aplicarea măsurilor asiguratorii; privind încasarea pensiei de întreţinere a copiilor; 

- privind instituirea măsurilor de ocrotire judiciară.

Decizia a fost luată după ce unii membrii ai Comisiei au prezentat rapoarte, care denotă tentative de adoptare a unor decizii dubioase şi periculoase pentru securitatea statului. 

Judecarea cauzelor civile suspendate va fi reluată din oficiu după încetarea stării de urgenţă.  

Activitatea de urmărire penală şi cea a judecătorilor de instrucţie se va desfăşura numai cu privire la cauzele:

-  în care s-a dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecţie a   victimelor şi a martorilor; 

-  cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranţă cu caracter medical, cele în care sunt implicate, în calitate de parte vătămată persoane minore; 

-  a căror amânare ar pune în pericol obţinerea probelor sau prinderea bănuitului, învinuitului sau a inculpatului, generează riscuri iminente de comiterea a noi infracţiuni şi/sau continuarea activităţilor criminale, reţinerea în flagrant, eficienţa măsurilor speciale de investigare, precum şi cele privind audierea anticipată.

În baza deciziei CSE vor fi suspendate şi procedurile de executare silită, cu excepţia celor care ţin de urmărirea sumelor ce urmează a fi făcute venit la stat; pensiei de întreţinere; sumelor pentru repararea prejudiciilor cauzate prin vătămarea integrităţii corporale, prin o altă vătămare a sănătăţii sau prin deces; privind încasarea indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi a altor prestaţii de asigurări sociale prevăzute de lege etc.

Furnizorii şi distribuitorii de servicii media audiovizuale de televiziune şi radio vor suspenda difuzarea şi retransmiterea tuturor programelor care au fost iniţial produse în state care nu au ratificat Convenţia Europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepţia filmelor artistice şi de scurt metraj, şi a emisiunilor de divertisment. Excepţie fac programele produse în UE, SUA şi Canada. O decizie în acest sens a fost adoptată astăzi de membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. 

Consiliul Audiovizualului  va putea suspenda, pe perioada stării de urgenţă,  licenţa de emisie a furnizorilor şi autorizaţia de retransmisiune a distribuitorilor. 

Totodată, în scopul gestionării eficiente a crizei generate de fluxul de refugiaţi, Comisiile pentru Situaţii Excepţionale a Autorităţilor Administraţiei Publice Locale vor activa în regim permanent în toate raioanele din ţară. Pe perioada stării de urgenţă, reprezentantul Guvernului în teritoriu sau adjuncţii acestora vor fi, în mod obligatoriu, membri şi vicepreşedinţi ai CSE ale Autorităţilor Administraţiei Publice Locale, cu dreptul de a convoca şedinţa acesteia.

Comisiile locale vor analiza informaţiile despre spaţiile care pot fi utilizate pentru plasarea temporară a refugiaţilor şi vor informa, în termen de 12 ore, CSE despre spaţiile identificate, starea acestora şi lista de necesităţi pentru amenajarea lor şi funcţionarea acestora.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite