Presa rusă: Sistemele ofensive ruse vor ataca bazele antirachetă ale SUA în Europa. Prima ţintă va fi Deveselu

Presa rusă: Sistemele ofensive ruse
vor ataca bazele antirachetă ale SUA în Europa. Prima ţintă va fi Deveselu

Dveselu va fi prima ţintă atacată de ruşi în cazul unei agresiuni din partea SUA. FOTO: Adevarul

Planurile privind implementarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa, inclusiv bazele antirachetă din România şi Polonia, ar putea ameninţa pe termen lung potenţialul forţelor strategice nucleare ale Federaţiei Ruse. Pentru a neutraliza aceste ameninţări, Rusia, în cazul unei agresiuni din partea SUA, îşi rezervă dreptul de a folosi întreg arsenalul şi mijloacele militare disponibile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Baza americană antirachetă din Deveselu va deveni una dintre primele ţinte pentru sistemele de ofensivă ale Rusiei în cazul în care SUA atacă Federaţia Rusă, consideră participanţii la conferinţa de presă, cu tema „Perspectivele de dezvoltare ale Forţelor de Rachete Strategice ruse”, care a avut loc marţi în oficiul central al agenţiei „Interfax”.

Baza Deveselu, prima ţintă a Rusiei

„Mi se pare că ar fi o reacţie prognozată, cea de a include această bază în lista obiectelor pasibile de a fi atacate în primul rând în cazul unei agresiuni americane împotriva Rusiei”, a declarat fostul comandant al Statului Major al Forţelor de Rachete Strategice ruse, colonel-generalul Victor Esin.

Esin a reamintit că în anul 2015 la baza românească Deveselu va fi instalat sistemul antirachetă american.

„Măsurile privind aducerea în capacitate de luptă a sistemului antirachetă american de la Deveselu se află în etapa finală. Începând cu luna mai acolo se duc lucrări de instalare, care urmează să fie finalizate la sfârşitul lunii august”, a declarat expertul.

Potrivit acestuia „această bază americană cu 24 de antirachete „Standard-3M” în versiunea „1A” va fi pusă în funcţiune pentru luptă în 2015”.

Nu este necesară folosirea „Topol”

Întrebat dăcă rachetele balistice intercontinentale ruse, de exemplu „Topol”, pot să ţintească şi să ajungă la orice sistem antirachetă american, Esin a declarat: „Orice sistem este în stare să atace obiectele sistemelor antirachetă americane, nu doar Topol”. „Dar eu nu văd necesitatea de a lovi baza din România cu Topol. Pentru aceasta există şi alte mijloace, care sunt în stare să o facă. Planificarea raţională înseamnă că pentru fiecare ţintă se prevede acel mijloc de ofensivă, care este cel mai eficient”, a subliniat Esin.

Acesta a mai declarat că forţele strategice nucleare ruse sunt necesare pentru a preveni un război nuclear. „Vă asigur, că pentru aceasta şi există forţele strategice nucleare, pentru ca să nu fie război mondial”.

Inamicul va fi distrus o singură dată

Totodată, nu este nevoie să deţii forţe nucleare în exces. „Nu este nevoie să distrugi inamicul de două-trei ori, este suficient o singură dată”, spune Esin.

„Toate evenimentele care au succedat conflictele armate locale demonstrează faptul că nimeni nu se implică, pentru a lupta de partea, să spunem, a Georgiei împotriva Rusiei nucleare, aşa cum a fost în 2008”, a adăugat Esin.

Potrivit experţilor ruşi, numărul de participanţi la sistemul global de apărare antirachetă al SUA se află în continuă expansiune.

„Din păcate, nimeni din cei care au acceptat sistemul global de apărare antirachetă al SUA nu are de gând să iasă din acesta, numărul participanţilor doar se va mări. Acum, sistemele globale antirachetă ale SUA sunt instalate în Danemarca pe insula Groenlanda, în Marea Britanie, Norvegia, Japonia, Turcia, Spania, în curând - în România şi Polonia. Nu este exclusă şi antrenarea Coreei de Sud în legătură cu ameninţarea nord-americană. Nici Australia nu este împotrivă să plaseze unele obiecte”, zice Esin.

Scutul american antirachetă de la Deveselu prinde contur

Lucrările de reamenajare a bazei militare americane din comuna Deveselu, unde urmează a fi instalat un avansat sistem de apărare împotriva rachetelor balistice, sunt în plină derulare. Oficialii americani au afirmat, la momentul inaugurării lucrărilor – octombrie 2013, că lucrările vor fi organizate astfel încât baza militară a SUA de la Deveselu, care se întinde pe aproape 220 de hectare, să devină operaţională până la finele anului 2015.

 
Autorităţile americane au ţinut să precizeze în mai multe rânduri că rachetele, parte componentă a scutului antirachetă, nu vor avea încărcături nucleare, distrugerea eventualelor lovituri inamice urmând să aibă loc prin intermediul energiei cinetice. Scutul antirachetă de la Deveselu nu va avea doar rolul de a apăra teritoriul României, ci va răspunde ameninţărilor actuale şi poate încorpora foarte repede noi tehnologii, pe măsură ce acestea continuă să evolueze. Nu în ultimul rând, scutul antirachetă acoperă integral teritoriul României şi, în final, al tuturor statelor aliate. Costurile pentru realizarea sistemului de apărare de la Deveselu sunt suportate integral de Guvernul Statelor Unite, care a alocat două aproape 350 milioane dolari pentru amenajarea bazei militare pe care o deţine de-acum în judeţul Olt.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările