Premieră medicală în R. Moldova: Un glonţ, scos după un an şi jumătate din creierul unui tânăr

Premieră medicală în R. Moldova: Un glonţ, scos după un an şi jumătate din creierul unui tânăr

FOTO simbol

O intervenţie chirurgicală extrem de complicată a fost realizată în premieră la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie „Diomid Gherman”. Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, care este şi directorul instituţiei, a reuşit să extragă din capul unui tânăr din România un glonţ pe care acesta îl avea în creier de mai bine de un an şi jumate, când a fost rănit într-un schimb de focuri în Germania, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Intervenţia a durat aproximativ şase ore, iar la o zi după ce medicii au extras glonţul, pacientul deja putea vorbi. Potrivit profesorului, o astfel de operaţie nu se efectuează în regim de urgenţă. Sunt necesare investigaţii amănunţite.

Tânărul a fost împuşcat în regiunea temporo-parietală stânga, glonţul rămânând intracerebral. Din spusele mamei, s-a întâmplat în Germania, unde tânărul îşi făcea studiile. Acesta s-a aflat în comă aproximativ trei luni şi jumate. Când şi-a revenit prezenta afazie mixtă şi lipsa vederii la ambii ochi. S-a tratat în România, iar la Chişinău pacientul a fost internat pentru investigaţii şi tratament după ce în Germania şi România a primit refuz de a fi operat din cauza gravităţii stării lui. Tânărul pronunţa doar unele silabe, avea dereglări de comportament, toate în evoluţie stabilă, cu alterarea capacităţii de lucru şi calităţii vieţii.

A fost consultat de profesorul Grigore Zapuhlîh astfel fiind decisă internarea la INN. Ulterior, a urmat intervenţia chirurgicală efectuată de profesor şi conferenţiarul Vasile Galearschi.

„Am efectuat operaţia prin radiografia intraoperatorie. Cu greu am găsit glonţul, căci era amplasat în creier la o adâncime foarte mare. Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glonţului, dar şi fapul că pacientul după operaţie putea sta în picioare, putea sta aşezat. A început să perceapă unele comenzi de la cei apropiaţi, iar când l-am externat mi-a dat mâna şi şi-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tânărul a venit la Chişinău fiind adus pe targă, dar a plecat stând aşezat în maşină,” a mărturisit Grigore Zapuhlîh, citat într-un comunicat de presă al Institutului.

Starea după înlăturarea glonţului endocranian prin abord supraorbital stânga era satisfăcătoare, în ameliorare cu prezenţa mişcărilor spontane în toate extremităţile. Glonţul a fost extras cu success fără apariţia complicaţiilor neurologice. În două săptămâni pacientul fiind externat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: