Noul bloc chirurgical din incinta Spitalului Republican ar putea fi deschis în mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru construcţia şi amenajarea complexului chirurgical au fost alocate 35,5 milioane de euro Foto: Adevărul
Pentru construcţia şi amenajarea complexului chirurgical au fost alocate 35,5 milioane de euro Foto: Adevărul

Aceasta este cea de-a treia amânare privind inaugurarea blocului chirurgical, după ce, conform proiectului, ar fi trebuit deschis în luna august a anului trecut.

Noul bloc chirurgical din spatele Spitalului Republican va fi deschis la începutul lunii mai, cu şase săli de operaţie şi o secţie de Terapie Intensivă. Restul sălilor de operaţii, inclusiv cele de Cardiochirurgie, vor fi deschise până la sfârşitul anului, după ce vor fi instalate echipamentele aferente. 

Astfel, inaugurarea complex chirurgical este amânată cu nouă luni faţă de proiectul iniţial, conform căruia blocul ar fi trebuit dat în folosinţă anul trecut, în august. 

Dacă la începutul anului responsabilii din cadrul Ministerului Sănătăţii au motivat amânarea până în februarie prin faptul că utilajele medicale finanţate de Guvernul Austriei, în valoare de aproximativ 3 milioane de lei, nu fuseseră instalate, de această dată amânarea a fost explicată prin sincronizarea mai multor oficiali de rang înalt care au fost invitaţi la eveniment. 

Blocul de operaţii include un centrul de chirurie a capului, un centru de chirurgie toracală şi un centru de chirurgie a abdomenului. În total, e vorba despre 16 săli de operaţii cu 75 de paturi pentru terapie intensivă, un bloc de sterilizare, laborator de urgenţă cu echipamente de ultimă oră şi o bancă de sânge

Tot acolo va funcţiona o sală de operaţii hibrid dotată cu angiograf, un dispozitiv imagistic cu rezonanţă magnetică, microscop şi navigator care permite efectuarea de operaţii pe creier, cu precizie de până la un micron.

Pentru construcţia şi amenajarea blocului chirurgical (cu tot cu echipament) au fost alocate 35,5 milioane de euro, dintre care un credit de 3 milioane de dolari de la Banca Mondială, altul de 18 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, un grant de 3 milioane de euro din cadrul Facilităţii de Investiţii în Vecinătate a Consiliului Europei, iar restul de 11,5 milioane de euro sunt alocaţi de Guvern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite