Judecătorii i-au făcut dreptate lui Grigore Vieru abia după moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Vieru a suferit un atac de cord din cauza acuzaţiilor aduse de ziarul „Flux“
Grigore Vieru a suferit un atac de cord din cauza acuzaţiilor aduse de ziarul „Flux“

La aproape cinci ani după moartea lui Grigore Vieru, Colegiul civil al Curţii Supreme de Justiţie a pronunţat decizia definitivă în procesul intentat de poet împotriva ziarului „Flux“ încă în anul 2006, stabilind că publicaţia i-a lezat onoarea şi demnitatea.

Grigore Vieru a atacat în instanţă ziarul „Flux“ şi pe jurnalistul Petru Poiată pentru un interviu, publicat în martie 2006, cu preşedintele asociaţiei transnistrene Pro-Europa, Boris Asarov, care conţinea acuzaţii grave la adresa poetului.

Asarov susţinea că Grigore Vieru ar fi participat, împreună cu fostul şef al Securităţii Valeriu Pasat, la o întâlnire secretă la Iaşi cu Ilie Ilaşcu, în cadrul căreia cei doi ar fi încercat să-l convingă pe senatorul român să-l omoare pe liderul PPCD Iurie Roşca şi să-l înlăture de la putere pe comunistul Vladimir Voronin. Mai mult, acesta insinua că Vieru a colaborat nu o singură dată cu securitatea.

Poetul s-a plâns atunci că aceste calomnii i-au defăimat numele şi i-au afectat sănătatea, provocându-i un atac de cord. În decembrie 2006, Judecătoria sectorului Buiucani din Chişinău a obligat ziarul să publice o dezminţire şi să-i achite poetului despăgubiri morale în sumă de 200.000 de lei. Boris Asarov a fost obligat să-i plătească 150.000 de lei, iar Petru Poiată – alte 100 de mii. În 2008, însă, în urma recursurilor înaintate de publicaţie, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a casat această decizie şi a respins acţiunea lui Grigore Vieru.

Abia la începutul acestui an, agentul guvernamental al Republicii Moldova a cerut să fie revizuită decizia CSJ. Recent, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie i-a făcut dreptate, menţinând hotărârea primei instanţe.

În ultimul său articol, publicat pe 15 ianuarie 2009, chiar în ajunul accidentului care i-a fost fatal, Grigore Vieru scria că şi ziarul „Moldova Suverană“ l-a numit „spion“ şi „terorist“. El cerea Serviciului de Informaţii şi Securitate să prezinte probe şi îşi exprima speranţa că CSJ va revizui deciziile la cererile împotriva celor două publicaţii.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite