Ion Hadârcă despre Dumitru Matcovschi: „A fost un simbol al libertăţii pe vremuri grele şi întunecate“

Ion Hadârcă despre Dumitru Matcovschi: „A fost un simbol al libertăţii pe vremuri grele şi întunecate“

"Regretatul poet a fost un pilon al spiritualităţii noastre", a spus Ion Hadârcă FOTO: Tudor Iovu

Poeţii şi scriitorii, contemporanii lui Dumitru Matcovschi, au ţinut să-şi exprime durerea de la pierderea unui bun prieten şi coleg. Printre ei s-a numărat şi Ion Hadârcă, poet şi liderul liberalilor reformatori

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE(10.05) Ion Hadârcă a propus, de la tribuna Parlamentului, să fie instituită o Zi de Doliu Naţional dedicată lui Dumitru Matcovschi

„Pentru literatura, cultura, spiritualitatea noastră, moartea lui Dumitru Matcovschi este o pierdere enormă. El a fost cel care a cântat Basarabia pe vremuri grele“, spune cu tristeţe în voce Ion Hadâscă şi ne recită faimoasele rânduri scrise cu mâna lui Matcovschi:

Basarabia, scumpă icoană, în inimi purtată
Trecuta prin foc şi prin sabie,
furată, trădată mereu,
eşti floare de dor, Basarabie,
eşti lacrima neamului meu.

Ion Hadârcă a menţionat că regretatul poet a fost un pilon al spiritualităţii, un deschizător de drumuri şi un simbol al libertăţii pe vremuri grele şi întunecate. „Ne mândrim că am avut persoane care s-au putut opune regimului. Dumitru a fost un om curajos şi un adevărat bărbat al neamului. E mare păcat că a plecat de lângă noi“, a subliniat Hadârcă. Şi l-a citat pe Nichita Stănescu care spunea „Poetul este o pată de sânge vorbitoare“, adăugând „Aşa a fost Dumitru“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: