Scriitorul Vitalie Ciobanu: „Curtea Constituţională tocmai a consfinţit un adevăr. Limba moldovenească este o relicvă stalinistă“

Scriitorul Vitalie Ciobanu: „Curtea Constituţională tocmai a consfinţit un adevăr. Limba moldovenească este o relicvă stalinistă“

Oamenii de cultură s-au pronunţat asupra deciziei Curţii Constituţionale FOTO: Adevărul

După ce magistraţii Curţii Constituţionale au recunoscut că limba română din Declaraţia de Independenţă este limba oficială a Republicii Moldova, mai mulţi oameni de cultură şi foşti deputaţi s-au pronunţat asupra cuvântului judecătoresc.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este o veste extraordinară, o adevărată victorie frumoasă pentru cei care au luptat pentru adevărul ştiinţific, cultural şi lingvistic. Desigur, situaţia încă rămâne complicată, întrucât nu a fost votată modificarea Constituţiei, dar este un mare pas înainte“, a mărturisit scriitorul şi lingvistul Vlad Pohilă.

L-a susţinut pe colegul de breaslă şi scriitorul Vitalie Ciobanu. „Curtea Constituţională tocmai a consfinţit un adevăr. Limba moldovenească este o relicvă stalinistă şi mă bucur pentru actul de curaj al judecătorilor noştri. Ei au reuşit să-şi îmbunătăţească imaginea căpătată de pe urma unor decizii anterioare de-ale lor, discutabile de altfel. E o realizare care le face cinste şi o piatră de temelie pe care o putem aşeza la baza celui de-al doilea stat românesc care este Republica Moldova“, a declarat prozatorul, poetul şi eseistul Vitalie Ciobanu.

Tiotodată, prozatorul a prognozat că modificarea Constituţiei s-ar putea efectua abia după alegerile de anul viitor şi doar dacă vom avea o majoritate pro-europeană în Parlament.

„Decizia luată de Curtea Constituţională este absolut obiectivă pentru că primează Declaraţia de Independenţă. A fost confirmat astfel un adevăr lingvistic, susţinut anterior şi de Academia de Ştiinţe a Moldovei, şi de întreaga comunitate română“, a confirmat şi criticul literar Mihai Cimpoi.

Deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Vasile Şoimaru, s-a arătat însă nu pe deplin mulţumit. „Situaţia e mai bună decât a fost, dar încă lasă de dorit. Decizia Curţii nu este încă o victorie deplină. Mai bine Curtea Constituţională s-a gândi cum să facă limba română să se simtă la ea acasă, să-i facă pe cei care nu o cunosc să o respecte“, a comentat fostul deputat Vasile Şoimaru.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: