În Republica Moldova se află circa 65.000 de refugiaţi ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
refugiati ucraineni

De la izbucnirea războiului în Ucraina şi până astăzi, în Moldova au venit circa 130 de mii de refugiaţi, dintre care 65 de mii rămân în Moldova. În localităţile din ţară activează 78 de centre temporare de plasament pentru refugiaţi, iar procesul de identificare şi amenajare a spaţiilor continuă. Precizările au fost făcute într-o conferinţă de presă de către şeful Centrului Unic de gestionare a crizei, Dumitru Udrea, transmite IPN.

Până acum au fost identificate 25 de mii de locuri de cazare. Alte 25 de mii de potenţiale locuri de cazare ar putea fi utilizate, la necesitate, după o anumită adaptare. Potrivit lui Dumitru Udrea, transportarea refugiaţilor se face cu 20 de autocare, care au în total o mie de locuri. Adiţional, la necesitate, pot fi implicate în transportare alte zece autocare.

În contextul mai multor informaţii instigatoare la ură, care apar pe reţelele de socializare, Dumitru Udrea a menţionat că este important ca cetăţenii să rămână solidari şi uniţi. „Din calea războiului din Ucraina în Moldova vin zilnic zeci de mii de oameni, cifra totală de refugiaţi a ajuns azi la peste 130 de mii de persoane. Femei, bărbaţi, copii, bătrâni şi tineri care au lăsat casele şi munca lor de o viaţă, lăsând în urmă tot, luând doar o valiză. Aceşti oameni au nevoie de ajutorul nostru, a Guvernului şi a autorităţilor publice locale, poliţiei, medicilor şi salvatorilor. Moldova şi moldovenii de acum două zile ajutau şi donau necondiţionat, împărtăşeau dragoste şi empatie împreună cu mărţişoare şi un ceai cald. Vă rog mult să nu ne lăsăm manipulaţi şi mai ales provocaţi de anumiţi instigatori”, a subliniat Dumitru Udrea.

Doritorii de a dona lucruri şi produse pentru refugiaţii ucraineni o pot face şi la cele patru puncte de colectare: centrul Moldexpo (strada Ghioceilor, 1), Moldova Film (strada Hânceşti, 61); Palatul Feroviarilor (strada Decebal, 2) şi Universitatea Tehnică din Moldova (strada Studenţilor, 9/7). Cetăţenii pot dona: paturi pliante; saltele; pături, perne, pături, prosoape; lenjerie de pat; haine şi încălţăminte; jucării noi, nefolosite; veselă; produse de igienă personală; detergenţi; scutece; conserve; alte produse alimentare ambalate. Produsele alimentare donate trebuie să fie în ambalajul integru şi intact al producătorului, cu termen de valabilitate lizibil şi vizibil.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite