În 2019, peste 200 de moldoveni au murit în incendii, iar peste 230 în accidente rutiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pompieri dse.md

De la începutul anului, în ţară s-au produs peste 1500 de incendii, în care şi-au pierdut viaţa 216 persoane. Cele mai frecvente cauze sunt erorile admise în construcţia şi exploatarea sobelor, precum şi în montarea şi exploatarea centralelor termice. Datele au fost prezentate la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, convocată de premierul Ion Chicu, în această dimineaţă, 24 decembrie, transmite IPN.

Autorităţile de profil au menţionat necesitatea actualizării cadrului legal naţional, care să restricţioneze folosirea centralelor termice autonome în blocurile de locuit.

Premierul a solicitat Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să intensifice comunicarea şi cooperarea cu autorităţile publice locale şi cu poliţiştii de sector în sensul informării oamenilor despre pericolele exploatării sobelor şi centralelor termice neconforme, pentru a preveni producerea incendiilor.

În cadrul şedinţei s-a discutat şi despre problema accidentelor rutiere. De la început de an, s-au înregistrat 2307 accidente rutiere, în care au decedat 232 de oameni, iar mii s-au ales cu traume de diferită gravitate. Cele mai frecvente încălcări au fost viteza excesivă, neacordarea priorităţii şi şofatul în stare de ebrietate.

În altă ordine de idei, ministrul economiei şi infrastructurii a solicitat să fie declarată situaţia de Alertă timpurie. Declararea aceste situaţii este necesară pentru a oferi posibilitate operatorului energetic naţional să iniţieze negocierile cu furnizorii de gaze naturale pentru cazul în care livrarea gazelor în Republica Moldova pe două scenarii existente nu va fi posibilă. Această acţiune vine ca urmare a semnării Aranjamentului cu BERD pentru oferirea unei garanţii de 50 de milioane de dolari.

În context, ministrul economiei, dar şi preşedintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, s-au arătat siguri că nu va fi necesară aplicarea acestui instrument deoarece scenariul tradiţional de livrare a gazelor cel mai probabil va fi funcţional, drept rezultat al progresului negocierilor între Federaţia Rusă şi Ucraina. De asemenea, preşedintele „Modlovagaz” a asigurat Comisia că scenariul alternativ, furnizarea prin revers, este deplin pregătit.

În aceeaşi şedinţă, Comisia a decis alocarea a 115 mii de lei pentru reconstrucţia locuinţei arse în satul Nişcani, Călăraşi; alocarea a 140,3 mii de lei Consiliului raional Nisporeni pentru crearea şi menţinerea filtrelor sanitare menite să combată virusul de pesta porcină; alocarea a 186,4 mii de lei pentru reparaţia acoperişului căminului cultural din satul Larga, care a fost distrus în urma vântului puternic în vara anului curent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite