Semnele ochiului leneş la copii. Care sunt pericolele netratării acestei probleme de vedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diagnosticată din timp, ambliopia poate fi tratată până la 6-7 ani
Diagnosticată din timp, ambliopia poate fi tratată până la 6-7 ani

Ambliopia, denumită în termeni populari „ochiul leneş”, este o afecţiune datorată unor probleme netratate la timp care au determinat incapacitatea ochiului şi, de fapt, a creierului de a primi şi procesa imaginea.

Aceasta se manifestă prin scăderea vederii unui ochi dezvoltat normal din punct de vedere anatomic şi care se poate instala încă din primele zile de viaţă, pe fondul unor factor favorizanţi. Printre aceştia, susţin specialiştii, viciile de reflacţie (miopia, himermetropia şi astigmatismul), strabismul sau apariţia unui obstacol în calea vederii (cataracta congenitală, leucomul cornean sau orice cauză care compromite transparenţa mediilor oculare).

„Toate aceste cauze determină o stimulare inegală a retinei copilului, motiv pentru care unul din ochi îşi va dezvolta normal abilitatea de a vedea, iar celalalt, mai puţin sau incorect stimulat, va ajunge treptat să nu mai fie folosit de către creier şi să fie eliminat din circuitul vizual”, explică dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la Clinica “Optisan” Zalău.

Un consult timpuriu poate salva situaţia

Potrivit spuselor sale, în cazul persoanelor cu ambliopie, creierul suprimă una din cele două imagini din cauza slabei ei calităţi.  Folosind un singur ochi, vederea lor în spaţiu este total compromisă, vederea pe ochiul suprimat degradându-se rapid prin neutilizare. În general, ambliopia este insesizabilă, motiv pentru care părinţii nu pot remarca tulburările vizuale ale copilului. Tocmai de aceea, oftalmologii recomandă ca micuţii să fie duşi la un consult de specialitate încă de la vârste fragede.

După cum susţine dr. Dimitriu, există câteva semne care pot indica prezenţa acestei afecţiuni la copii. Spre exemplu, cel mic închide un ochi în momentele de maximă concentrare vizuală, clipeşte repetat şi cu o frecvenţă mai mare, unul dintre globii oculari deviază, pleoapa este căzută peste ochi şi împiedică vederea sau copilul face mişcări anormale ale capului când priveşte obiectele.

Din fericire, însă, această problemă poate fi tratată. „Dacă este diagnosticată la timp şi se intervine rapid, boala poate fi vindecată până la vârsta de 6-7 ani. Dacă diagnosticarea s-a făcut mai târziu, problema poate fi corectată semnificativ prin tratamente de terapie a vederii, pacientul putând recupera între 20 şi 90 la sută din vederea ochiului leneş, în funcţie de vârsta la care începe tratamentul”, precizează oftalmologul zălăuan.

Ochiul leneş, stimulat prin exerciţii pe calculator

Acesta spune că intervenţia constă în tratarea cauzei care a determinat ambliopia şi abia apoi se începe terapia de recuperare a vederii ochiului leneş. Cea mai utilizată tehnică este penalizarea ochiului sănătos, adică acoperirea lui cu un ocluzor, cu scopul de a stimula acuitatea vizuală a ochiului ambliop.

Ocluzarea trebuie supravegheată, atenţionează dr. Alexandru Dimitriu, întrucât există riscul ca şi ochiul normal să devină ambliop pe măsura ce se restabileşte acuitatea vizuală a celuilalt. În acelasi timp, ochiul leneş trebuie pus la treabă, stimulat prin exerciţii specifice, indicate si monitorizate de către specialist în funcţie de vâsta pacientului şi de gravitatea ambliopiei.

„Din experienta mea personală, pot sa afirm cu toată convingerea că ambliopia poate fi tratată până la peste 40 de ani. La cabinetul meu am tratat şi pacienti de acestă vârsta şi am avut rezultate excelente cu ajutorul unui soft dezvoltat de specialişti americani, care constă în stimularea ochiului leneş printr-o serie de exerciţii pe calculator. Acestea se bazează pe funcţia de neuroplasticitate a creierului, care prin exerciţiu reînvaţă să procese imaginile primite de la ochiul leneş. Soft-ul permite chiar şi terapia vederii ochiului leneş la domiciliu, rezultatele fiind incredibile”, adaugă medicul oftalmolog.

Ambliopia trebuie tratată

Specialistul a ţinut să precizeze că intervenţia pentru corectarea ambliopiei este esenţială, întrucât boala determină o afectare a vederii binoculare: „Nevăzând cu ambii ochi, persoana cu ambliopie nu are vedere în spaţiu, nu poate aprecia corect distanţele dintre obiecte. Copilului cu ambliopie îi va fi mult mai greu să facă un sport sau alte activităţi extraşcolare, pentru că deşi nu va conştientiza că nu vede cu un ochi, că nu vede în spatiu, el nu va reuşi să aibă aceleaşi abilităţi de coordonare precum prietenii săi de aceeaşi vârstă. În plus, de foarte multe ori, îi sunt afectate şi rezultatele şcolare”.

Devenit adult, el poate să afle cu stupoare că nu are abilităţile necesare pentru a obţine permisul de conducere sau nu va putea să facă o profesie pentru care este necesară o vedere foarte bună. Sau, mai grav, în cazul unui accident la ochiul sănătos, pacientul cu ambliopie netratată devine nevazător.
 

Vă mai recomandăm:

Cum să-ţi pregăteşti emoţional copilul pentru noul an şcolar: cele mai eficiente tehnici pe care le are la îndemână un părinte

De ce apare, de fapt, bâlbâiala la copii şi cum poate fi tratată - sfaturile medicilor

Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite