Bădăcinul, locul de unde au pornit decizii importate privind România. Cum şi-au câştigat româncele dreptul de a vota

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bădăcinul, locul de unde au pornit decizii importate privind România. Cum şi-au câştigat româncele dreptul de a vota

Ca adept al democraţiei, Iuliu Maniu a luptat pentru ca româncele să aibă dreptul să voteze. Prin legea din 3 august 1929, guvernul naţional-ţărănist prezidat de “Sfinxul” de la Bădăcin, femeile şi-au căpătat dreptul de a vota în alegerile locale.
“În alegerile pentru judeţ, comună şi sat, vor avea dreptul obligator de vot şi femeile, cari pe lângă celelalte condiţiuni prevăzute în legea de faţă şi în legea electorală pentru Adunarea deputaţilor şi Senat, vor îndeplini şi una din următoarele condiţiuni: să aibă cunoştinţele ciclului inferior secundar, normal sau profesional; să fie funcţionare la Stat, judeţ sau comună; să fie văduve de răsboi; să fie decorată pentru activitate în timpul răsboiului; să fi făcut parte la promulgarea legii din conducerea societăţilor - cu personalitate juridică - cu scop de revendicări sociale, propagandă culturală sau de asistenţă socială”, se preciza în articolul 375 al amintitei legi.

Liderul sălăjean a încercat în 1932 să extindă acest drept şi în ceea ce priveşte alegerile parlamentare, dar nu a reuşit, întrucât a fost forţat să-şi dea demisia. “Înţelegând sensul acestei. Iuliu Maniu devine un simbol al luptei pentru emanciparea femeii, iar dreptul la vot reprezintă una dintre premisele care au dus la egalitatea între femei şi bărbaţi”, se arată într-un comunicat al echipei de campanie “Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”.

“Bădăcinul a fost locul de unde au pornit importante decizii legat de ţara noastră, pentru care noi, azi, se cuvine să fim recunoscători. Chiar dacă Iuliu Maniu nu mai e printre noi, ceea ce a rămas după el îl face să fie prezent în mintea noastră. Dacă admitem că este viu în amintirea noastră, nu putem să nu ne interesăm de ceea ce se întâmplă la Casa Memorială „Iuliu Maniu”, locul în care Maniu s-a simţit acasă”, susţin reprezentanţii echipei de campanie.

Campania „Salvaţi istoria naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu” merge mai departe
Reamintim că la data de 15 aprilie, au fost sistate lucrările din cauza datoriilor acumulate. La acel moment suma de plată era 47.000 lei pentru luna martie, însă nu era stabilită valoarea lucrărilor din cele două săptămâni ale lunii aprilie. În urma donaţiilor care au intrat în acest răstimp, parohul Cristian Borz a transmis că o mare parte a datoriei pe luna martie va putea fi achitată, dar rămân în continuare de plătit lucrările din luna aprilie. În aprilie s-a lucrat la faţada casei, iar în biroul lui Maniu au fost consolidaţi pereţii. Cuantumul datoriei aferent lunii aprilie este de peste 40.000 lei.

Cei care doresc să susţină financiar acest proiect,o pot face donând în conturile:
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj

Vă mai recomandăm:

Apel disperat la preşedintele României. Preot: „Simbolul Unirii, Iuliu Maniu, ar merita un spaţiu muzeal la el acasă”

Ana Blandiana a donat 10.000 de lei pentru salvarea casei lui Iuliu Maniu

Casa lui Iuliu Maniu, bătaie de joc pentru toate autorităţile române: niciun şef de instituţie publică nu a scos un leu de la buget pentru a repara monumentul

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite