FOTO VIDEO Chevron se întoarce: revoluţia eşuată de la Pungeşti

FOTO VIDEO Chevron se întoarce: revoluţia eşuată de la Pungeşti

Preotul Iulian Ghimuş a adus un steag tricolor FOTO: Ionuţ Balaban

Prima explorare de gaze de şist din România este pe cale să înceapă în câteva zile în localitatea vasluiană Pungeşti. Compania Chevron a instalat, la Pungeşti, şantierul pentru începerea operaţiunii de explorare a gazelor de şist.

Angajaţii firmei Chevron au ajuns pe 2 decembrie în perimetrul de 1,92 hectare concesionat de la Primăria Pungeşti, pe care l-au delimitat cu un gard de sârmă. Camioanele companiei americane au ajuns la Pungeşti în toiul nopţii, însoţite de dube ale forţelor de ordine, umplute cu peste 250 de jandarmi mobilizaţi din mai multe unităţi din România. 
 
Localnicii adunaţi în tabăra improvizată  la Pungeşti încă de pe 16 octombrie au încercat în zadar să se opună intrării utilajelor de forat: jandarmii i-au îndepărtat din drum. Doi bărbaţi au ieşit şifonaţi din acest conflict, unul dintre ei fiind Costică Spiridon, fostul primar al comunei până în anul 2004, unul dintre liderii protestatarilor. Dacă la protestele din 16 noiembrie a murit şi a înviat, de această dată el spune că ajuns cu o coastă ruptă la spital.„Jandarmii au venit peste noi, ne-au călcat în picioare. Au fost bătuţi chiar şi oameni nevinovaţi care se duceau probabil la serviciu“, susţine Costică Spiridon, fost primar la Pungeşti, unul dintre liderii mişcării de rezistenţă. Printre „victime“ s-a numărat şi un jandarm de 24 de ani care a alunecat într-un şanţ, el fiind transportat la Spitalul judeţean de Urgenţă şi diagnosticat cu „contuzie lombară“. 
 
 
 
Muncitorii de la Chevron au lucrat toată ziua la împrejmuirea terenului FOTO: Adevărul
 
Dosare penale
 
Şapte oameni au fost urcaţi în dubă şi transportaţi la Poliţia Vaslui, unde pentru şapte dintre ei au făcut dosare penale pentru blocarea unei căi de acces, participare la o adunare publică neautorizată sau distrugere. „În niciun moment jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene sau bastoane“, a explicat Mircea Olaru, şeful Jandarmeriei Române.     
 
Întoarcerea angajaţilor Chevron la Pungeşti are loc la două săptămâni după ce Tom Holst, managerul Chevron pentru România, promitea că nu va începe explorarea decât după ce-i va convinge pe săteni de beneficiile proiectului. „Acum vreo două-trei săptămâni au venit prin satele din comună nişte tineri. Se dădeau drept jurnalişti şi-i puneau pe oameni să semneze că vor să primească gratuit ziare locale. Prin semnături, ei şi-au dat acordul pentru explorarea gazelor de şist“, a afirmat Monica Focşa, consilier local în comună. Din punct de vedere legal, reprezentanţii Chevron au primit toate avizele şi autorizaţiile şi au dreptul să înceapă exploatarea la Pungeşti.
 
Citeşte şi:
 
 
 

Jandarmii din alte judeţe au fost aduşi şi cu autocarele FOTO: Ionuţ Balaban

Imagini din aceeasi galerie
  • Jandarmii din alte judeţe au fost aduşi şi cu autocarele FOTO: Ionuţ Balaban
  • Jandarmii au păzit şi dealurile din împrejurimi FOTO: Ionuţ Balaban
  • Jandarmii au oprit accesul oricărei persoane pe drumul judeţean spre Pungeşti FOTO: Ionuţ Balaban
  • O mămică a venit cu tot cu copil să se lupte cu jandarmii FOTO: Ionuţ Balaban
  • La apariţia utilajelor, oamenii s-au întins pe şosea FOTO: Ionuţ Balaban
  • Localnicii s-au îmbrâncit cu jandarmii FOTO: Ionuţ Balaban
  • Oamenii s-au îmbrâncit cu jandarmii FOTO: Ionuţ Balaban
  • Muncitorii angajaţi de Chevron au început să împrejmuiască terenul unde va fi amplasată sonda FOTO: Ionuţ Balaban
  • Preotul Iulian Ghimuş a venit printre protestatari cu un steag tricolor FOTO: Ionuţ Balaban
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: