Cum a fost transformată o şcoală într-un depozit de gunoaie: „Vorbim de locuri de muncă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala din satul Obârşeni a fost închisă în 2007
Şcoala din satul Obârşeni a fost închisă în 2007

Autorităţile din comuna vasluiană Vinderei au decis înfiinţarea, din bani publici, a unui depozit de deşeuri într-o şcoală dintr-un sat component, spre nemulţumirea localnicilor.

Şcoala gimnazială din satul Obârşeni a fost închisă în anul 2007, ca urmare a restrângerilor de activitate, elevii din sat fiind mutaţi la o altă unitate de învăţământ din comună. Clădirea, aflată în centrul satului, este proprietatea Consiliului Local Vinderei, care a decis recent atribuirea acesteia unei societăţi de colectare a deşeurilor. Astfel, şcoala, o construcţie cu tâmplărie termopan, gresie şi pardoseală din lemn, urmează a fi transformată într-un depozit de deşeuri reciclabile.

Decizia i-a nemulţumit pe localnici, care apreciază că autorităţile locale ar fi trebuit să găsească o altă utilitate şcolii, care pentru ei are o valoare sentimentală, şi nu să o transforme într-un depozit de gunoaie.

Primarul comunei, Ionuţ Ghiur, susţine însă că pentru reabilitarea şcolii costurile ar fi fost mult peste posibilităţile comunei.

”Vorbim de locuri de muncă, de o colectare civilizată a deşeurilor reciclabile, de costuri mai mici pentru populaţie a taxei de salubrizare. Agentii economici vor avea cel mai mult de câştigat, vor primi pubele gratuit şi nu vor mai plăti taxa de 65 lei pe lună către operatorul de salubrizare. În comuna noastra avem cinci clădiri, foste şcoli, aflate în diferite stadii de degradare şi pentru care nu avem soluţii. Pentru reabilitarea şcolii de la Obârşeni ne trebuie1.890.000 de lei, bani pe care nu îi avem, şi nici posibilitatea de accesare de fonduri pentru aceste clădiri”, a declarat primarul comunei, precizând că prin acest proiect  se vor obţine şase locuri de muncă şi vor avea o comună mai curat.

Reprezentanţii societăţii care au preluat clădirea au explicat că vor colecta doar ”fracţii uscate”, mai exact peturi, hârtie/cartor, doze de aluminiu. ”Cetăţenii  vor fi informaţi despre beneficiile colectării selective a deşeurilor reciclabile şi vor fi sprijiniţi pentru a nu arunca aceste deşeuri la întâmplare, afectând mediul înconjurător. Se vor distribui saci, coloraţi specific, în mod gratuit, iar metodele de colectare vor fi ”din poartă în poartă”, prin punctele de colectare amplasate stradal, iar în cazul agenţilor economic şi a instituţiilor publice prin pubele individuale. Sacii cu deşeuri reciclabile vor fi ridicaţi la un interval de zile stabilit de comun acord cu Primăria”, au precizat reprezentanţii societăţii ce va colecta deşeurile din comuna Vinderei. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite