Carne de miel sau carne de ied? Secretul pentru a alege cea mai bună variantă, dezvăluit de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenul câştigat de carnea de ied  în defavoarea cărnii de miel este o opţiune strict subiectivă, care nu ţine neapărat de proprietăţile acesteia, ci mai mult de gust, spun medicii. Adevărata diferenţă dintre cele două produse constă în cu totul altceva.

Carnea de miel este toxică, iar cea de ied este mai săracă în colesterol decât cea de pui sau de vită. Sunt mituri întipărite în conştiinţa consumatorilor care sunt doar parţial adevărate. Calitatea cărnii de miel sau de ied este dată vârsta animalului, soiul acestuia şi perioada care trece între fătare şi sacrificare, spun specialiştii.

Dacă mielul sau iedul sacrificat nu are minimum 10 kilograme în carcasă, cel puţin trei-patru luni de la fătare şi nu a fost crescut într-un mediu sănătos, în ambele cazuri putem vorbi despre o concentraţie crescută de toxine.

Medicul veterinar Ioan Bejan, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui, a explicat, pentru „Adevărul”, care din cele două tipuri de carne este mai bună: „Sunt păreri subiective care ţin de gust, nu se poate spune neapărat că e mai bună carnea de ied decât cea de miel. Într-adevăr, iedul are mai puţine grăsimi de aceea carnea e mai bună. Pe de altă parte, carnea de miel este mai bogată în minerale. După fătare se păstrează infiltraţii şi lichide în organism şi carnea conţine substanţe toxice care se elimină în timp. De altfel, este şi lege care interzice sacrificarea mieilor înainte de două luni. Sunt mai multe indicii privind timpul de sacrificare, cum ar fi cicatrizarea completă a cordonului ombilical, respectiv uscarea lui, şi greutatea atinsă”.

Miel vs ied

Medicul veterinar citat a insistat asupra unui aspect: calitatea cărnii este dată de vârsta animalului sacrificat şi de hrana acestuia. “Calitatea cărnii ţine de provenienţă. Dacă vorbim despre miel sau ied din rasă de carne, atunci aceasta nu va avea acelaşi gust şi aceleaşi proprietăţi cu animalul hibrid care are un ritm mai lent de creştere. Pentru a fi consumaţi de Paşte, ar trebui ca aceştia să fie fătaţi în ianuarie pentru a ajunge la greutatea optimă. Mai e un aspect, dacă puiul a trecut deja pe alimentaţie cu furaje, calitatea nu mai e la fel de bună. Se vorbeşte despre purcel de lapte, viţel de lapte, miel de lapte. Ideea e că e mai bună carnea cu cât puiul a fost ţinut mai mult lângă mamă şi a fost hrănit numai cu lapte şi concentrate”, a spus dr. Bejan (foto).

bejan ioan veterinar

Mieii sau iezii fragezi, cei necrescuţi, au carnea bogată în purine, un compus al acidului uric care se depune pe articulaţii sau rinichi. Aceste toxine îngreunează digestia şi, consumate în exces sau o perioadă mai lungă de timp, pot duce la afecţiuni renale, gută ori boli hepatice. Pentru că sistemul enzimatic al mielului sub două luni nu este definitivat, carnea de miel este mai greu de digerat decât carnea de oaie. De asemenea, carnea de miel devine şi mai greu de digerat dacă la aceeaşi masă sunt consumate ouă.

Carnea de ied este mai săracă în calorii şi are o concentraţie mai mică de colesterol, comparativ cu mielul. Pe de altă parte, carnea de miel este un aliat bun împotriva stărilor de astenie şi este benefică pentru buna funcţionare a tractului gastrointestinal. Conţine cantităţi însemnate de fier, potasiu şi zinc, dar şi vitamina E, ajutând astfel sistemul imunitar.

Carnea de miel nu este indicată celor care suferă de anumite afecţiuni, precum hiperglicemie, sindromul metabolic sau obezitate.

Prin prăjire, carnea de orice tip se încarcă de grăsimile folosite – ulei, unt/margarină – şi astfel conţine mai multe calorii. Automat, devine şi mai greu de digerat. Pentru a-şi păstra toţi nutrienţii, trebuie gătită la cuptor sau prin fierbere, la foc mic.

Citeşte şi:

Când şi de ce devine carnea de miel toxică. Testul cordonului ombilical şi al cântarului - explicaţia specialiştilor 

În funcţie de mediul în care a crescut, vârsta atinsă înainte de tăiere şi greutatea mielului, carnea acestuia poate să conţină toxine periculoase pentru consumatori

Tot ce trebuie să ştii despre carnea de miel. Diferenţe faţă de carnea de ied şi cum ştim că nu mâncăm câine, de Paşte

Carnea de pui, de porc sau de vită este înlocuită în apropierea Paştelui cu cea de miel şi, mai nou, cu cea de ied. Nutriţioniştii avertizează că românii pot fi foarte uşor păcăliţi dacă nu se uită cu atenţie de unde cumpără carne şi ce ar putea să se ascundă sub o etichetă falsă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite